• Sauherad kirke

Sauherad kirke er bygd mellom 1150 og 1250 og er viet til St. Laurentius. Den har rektangulært skip og smalere, rett avsluttet kor. På mønet, midt over skipets saltak, sitter en takrytter. I 1781 ble skipet forlenget mot vest. Sørportalene i kor og skip er bevart, men portalen i skipet er noe endret.

I 1830 fikk kirken fikk nytt interiør ved slottsarkitekt Linstow. Kalkmaleriene i kirkerommet ble avdekket og restaurert på 1940- og 50-tallet av Gerhard Gotaas. Veggdekoren i kirkeskipet og store deler av koret er antagelig malt av Lauritz Pettersen rundt 1700, men den malte dekoren på vestveggen i koret, som består av et stort antall demoner, er antagelig malt på midten av 1600-tallet, på samme tid som altertavlen.

Altertavlen i renessansestil er fra 1663 og er sannsynligvis malt av samme kunstner som også har malt altertavlen i Nes kirke i Sauherad. Begge altertavlene har bildefelt med ordene Sursum og Musica, som betyr «opphøy musikken». I Sauherad kirke er altertavlens bildeprogram hentet fra Johannes Åpenbaring, og motivene ble bestemt av presten Paulus Olai.

Kilder:
Ekroll, Øystein og Morten Stige: Kirker i Norge 1, Oslo 2000
Holtestaul, Torbjørg: Apokalypse i Sauherad kirke. Masteroppgave, UiO 2011
Muri, Sigurd: Norske kyrkjer, Det norske samlaget 1971
Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Sauherad kirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to