• Røldal stavkirke ble oppført en gang mellom 1200 og 1300. Kirken har gjennomgått flere endringer og restaureringer. Dagens kirke har et enkelt rektangulært skip og et mindre kvadratisk kor som utgjør kjernen i den opprinnelige stavkirken. Kirken har brunmalt liggende panel, en kraftig takrytter, smårutete vinduer og skifertak

Interiøret er i dag preget av 1600-tallet. Nedre del av veggene har malte draperier, og vegger og himling er dekorert med bladornamentikk. Under restaureringen på begynnelsen av 1900-tallet ble dekoren oppmalt på grunnlag av malingrester fra 1630. De fleste inventardelene er også fra 1600-tallet: altertavlen, prekestolen, galleribrystning og kirkebenkene. Altertavlen og prekestolen er tilskrevet den kjente kunstneren Gottfried Hendtzschel.

Det er bevart usedvanlig mye middelalderske innventardeler fra Røldal kirke. De fleste gjenstandene befinner seg i Bergen museum, men i koråpningen henger et stort krusifiks fra midten av 1200-tallet. Krusifikset skal ha vært undergjørende, og langt opp på 1800-tallet valfartet folk hver St. Hansaften til krusifikset i håp om helbredelse. I koråpningen står en enkel døpefont i kleberstein fra 1200-tallet.

Kilder: Anker, L. (2005) De norske stavkirkene, Oslo
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Røldal stavkyrkje

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to