• Ulike stadier under smiing av blad til tollekniv:

SJF.03804-01
Dette er et jernstykke som er oppvarmet i smieavlen og bøyd cirka 180 grader, slik at den ene enden nesten danner en parallell til den andre, men den er bare halvparten så lang. Ytterst i den smale spalta som har oppstått mellom de to endene av jernet er det innlagt en stålbit. Gjenstanden er bortimot 10,3 centimeter lang og jernstanga har et tverrsnitt på cirka 2,0 X 0,6 centimeter. Den ene "armen" er altså 10,3 centimeter lang, den andre 5,2 centimeter. Den innlagte stålbiten måler 2,9 X 1,9 X 0,6 centimeter. Stålet skulle bli egg i knivbladets midtsjikt, omgitt av smidigere jern. Tangen - jernteinen som skulle tappes gjennom skaftets midtakse - skulle være av jern.

SJF.03804-02
Her har smeden hamret sammen oppvarmet jern og stål, slik at stålet danner en hard kjernen i emnet, som etter hvert skal bli egg, mens tangen er av jern. Emnet framstår nå med en laminert ende, som er 4 centimeter lang og har et tverrsnitt på 2,0 X 1,2 centimeter. Den påbegynte tangen er 4,4 centimeter lang og har et tverrsnitt på 1,1 X 1,1 centimeter innerst mot blademnet, men er noe tynnere og mer avrundet i den ytre enden. Ytterenden av bladdelen er smerglet, sannsynligvis for å tydeliggjøre hvordan jern og stål er sveiset ihop.

SJF.03904-03
Dette er et noenlunde ferdigsmidd, men ennå uslipt knivblad. Gjenstanden er 23,9 centimeter lang. Bladdelen utgjør cirka 11 centimeter av dette lengdemålet, resten er tange, som etter hvert skal tappes gjennom et knivskaft. Denne delen avtar i bredde fra bladet og bakover. Bladet er snaut 2,2 centimeter bredt og 4 millimeter tjukt. Tjukkelsesmålet er tatt ved brystningen, altså på den aller innerste delen av bladet, som rynnes noe mot knivodden. Dette blademnet har foreløpig en forholdsvis butt avrundet ytterende, slik man oftere ser det på bordkniver enn på tollekniver.

SJF.03804-04
Ferdig smidd og sljpt knivblad fra smeden Alf Bjølseth i Romedal. Denne gjenstanden er 23,8 centimeter lang. Sjølve bladet utgjør 10,9 centimeter av dette lengdemålet. Det øvrige er en «tange», en spiss jerntein som skal tappes gjennom den sentrale delen av et treskaft. Bladet er laminert - det har en kjerne av hardt eggstål som er omsluttet av bløtere og smidigere jern. Bladryggen er rettlinjet. Bortsett fra cirka 8 millimeter bakerst ved brystningen, har det avfasete sidekanter. Bredden på fasene øker framover mot bladspissen. Bakerst på tangen er det en cirka 1 centimeter lang gjenget tapp. Smeden har plassert signaturstempelet sitt - «ALF BJØLSETH» - bakerst på det som, når kniven holdes i arbeidsstilling, vil være venstre bladside.
 
Dette materialet er registrert inn i museets aksesjonsprotokoll med følgende tekst:

«4 stadier i smiing av knivblad.  Jern, stål.  A: l. 10 cm, br. 2,1 cm; B: l 8,4 cm, br. 2,1 cm; C l 23,8 cm, br. 2,2 cm.

3804 A er råemnet til knivbladet med stålbiten bøyd inn i jernet.  Den delen av emnet som stikker utenfor stålet hogges av når jernet og stålet er sveiset sammen.

3804 B viser stadiet da jernet og stålet er sveiset sammen og tangen grovformet.

3804 C er det ferdigsmidde bladet med tange.  Det er ennå upusset.  

De tre stadiene er smidd av giveren på bestilling fra Skogbruksmuseet.  Bjølseth (f. 1896) har drevet en del som knivsmed, og også faren (f. 1855) var knivsmed.  Lydbåndintervju finnes  13/7 1972  Tore Fossum»
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Knivblad

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to