History
-
I Justismuseets samling finnes to skarprettersverd som har vært i Lædel-familiens eie. Lædel-familien var i fire slektsledd fra 1733 til 1846 skarprettere i Christiania. Vi vet ikke om August Anton Lædel d.e hadde med seg sverdene da han kom til Norge fra Bornholm i 1733, eller om de er anskaffet på et senere tidspunkt.
Halshugging med sverd ble tradisjonelt betraktet som en mer ærerik måte å dø på enn å bli henrettet med øks. Ble man henrettet med øks ble man nemlig betraktet som "uærlig" og kunne ikke gravlegges i vigslet jord. Adelen i Europa hadde henrettelse med sverd som stående privilegium. Det hendte også at dødsdømte av lavere stand kunne "benådes" til sverdet.
Utover på 1700-tallet ble halshugging med sverd en stadig mer sjelden metode.
Den siste halshuggingen med sverd i Danmark-Norge fant sted i Numedal i 1791 da Trond Svendsen Finseteie ble henrettet for to voldtekter. Det var skarperetter i Christiania, Franz Gottschalck Lædel, som utførte henrettelsen, men vi vet ikke hvilke av de to sverdene som ble brukt. Sverdet var mindre effektivt redskap enn øksa, og det det kunne ofte gå galt, så halshugging med sverd ble avskaffet samme år fordi det ble betraktet som en inhuman metode. Halshugging ved øks var nå eneste henrettelsesmetode i Norge.
Finseteie var den siste som ble dømt til døden for voldtekt.
Sivil dødsstraff ble avskaffet i 1902, men hadde da ikke vært praktisert på mange år. Den siste halshuggingen i Norge skjedde i 1876.
Produksjon: 1550 - 1670 (Antatt)
Trolig produsert i Solingen i Tyskland av en våpensmed med spesialkompetanse.- Production placeSolingen
Eierskap: 1733 - 1846
Sverdet har vært i Lædelfamiliens eie, men det er usikkert når sverdet ble anskaffet.- Tidligere eier Lædel, August Anton d.e
- HistoryDanskfødt, men kom fra Bornholm til Christiania i 1733. Gift med Sofie Margrete Mülhausen f. ca 1696.
- ProfessionSkarpretter i Christiania 1733-1749
- GenderMann
- DigitaltMuseumSearch in «Lædel, August Anton d.e»
- Tidligere eier Lædel, Franz Gottschalck
- Tilholdssted,Norge Oslo (fylke)
- ProfessionSkarpretter i Christiania 1772-1798
- GenderMann
- DigitaltMuseumSearch in «Lædel, Franz Gottschalck»
- Tidligere eier Lædel, August Anton d.y
- Tidligere eier Lædel, Guttorm
- ProfessionSkarpretter i Christiania 1835-1846
- GenderMann
- DigitaltMuseumSearch in «Lædel, Guttorm»
Eierskap: 1869 - 1906
- Tidligere eier Etnografisk Museumsikker
- History
Universitetets etnografiske museum holder til i de tre øverste etasjene i Historisk Museum. Som landets eneste etnografiske museum har institusjonen et spesielt ansvar for å formidle kunnskap om og forståelse for fremmede kulturer. Museets samlinger består av over 46 000 ulike gjenstander. Deler av samlingen kan man i dag se utstilt i museets lokaler. Museets faste utstillinger søker å gi et innblikk i livet til folk i ikke-europeiske områder: Arktis- og Sub-Arktis, Amerika, Afrika, Asia samt Oseania. Hvert år settes det også opp skiftende utstillinger med dagsaktuelle tema som for eksempel "Far vel - livets slutt i det flerkulturelle Norge".
Museets bibliotek har Skandinavias største samling av etnografiske bøker og tidsskrifter.
- Adresse,Oslo (fylke) Oslo
- NationalityNorge
- DigitaltMuseumSearch in «Etnografisk Museum»
- History
Aksesjon: 2000
Oslo politidistrikt ved politimester Anstein Gjengedal deponerte i november 2000 Oslo politimuseums samling til Norsk rettsmuseum, nå Justismuseet.- Formidler av gave eller kjøp Nielsen, Yngvar
- Adresse,Oslo (fylke) Oslo
- ProfessionProfessor
- GenderMann
- DigitaltMuseumSearch in «Nielsen, Yngvar»
- Deponert fraOslo politidistrikt
- DigitaltMuseumSearch in «Oslo politidistrikt»
- Deponert tilJustismuseet
- HistoryNorsk rettsmuseum ble stiftet i 2000 som nasjonalt etatsmuseum for justisetatene. Museet skiftet navn til Justismuseet i 2016.
- ProfessionMuseum
- Alternative namesNorsk rettsmuseum
- DigitaltMuseumSearch in «Justismuseet»
- SamlingsskaperOslo politimuseum
- DigitaltMuseumSearch in «Oslo politimuseum»
Annet: 1985 - 2015
Deponert til Oslo Bymuseum. Norsk rettsmuseum tilbakekalte deponiet i 2015.- EierOslo politimuseum
- DigitaltMuseumSearch in «Oslo politimuseum»
- Deponert tilOslo Bymuseum
- History
Oslo Bymuseum er det kulturhistoriske museet for Oslo by med det tidligere Aker herred. Museet ble stiftet 22. desember 1905 som foreningen «Det gamle Christiania». Initiativtager og leder inntil 1912 var arkitekt Fritz Holland. Museet disponerer lokaler i Frogner Hovedgård i Frognerparken, hvor de første utstillingene ble åpnet i hovedbygningen i 1909. På 1980-tallet ble østfløyen i gårdsanlegget innredet for Bymuseets faste byhistoriske utstillinger. I 2000 sto museets nye administrasjonsbygning ferdig på østsiden av anlegget. Vestfløyen ble i 2003 tatt i bruk som lokale for skiftende utstillinger.
Bymuseet var inntil utgangen av 2005 fortsatt organisert som en privat forening, men ble i hovedsak finansiert ved offentlige tilskudd fra Oslo kommune og staten. Foreningen ble oppløst ved vedtak i generalforsamlingen 22. desember 2005, på museets hundreårsdag. Samtidig ble det besluttet å opprette en stiftelse til å forvalte eiendomsretten til samlingene, og en venneforening til å ivareta medlemmenes interesser. Fra og med 1. januar 2006 er Bymuseet en del av den nye stiftelsen Oslo Museum, som har overtatt driftsansvaret.
(Wikipedia)
Tre av hovedstadens museer, Bymuseet (tidligere Oslo Bymuseum), Teatermuseet og Interkulturelt Museum (tidligere Internasjonalt Kultursenter og Museum) (IKM) har fra 2006 sluttet seg sammen og dannet et nytt kulturhistorisk museum, Oslo Museum.
Oslo Museum skal vekke interesse for og formidle kunnskap om Oslo bys historie og utvikling, innbyggernes liv og livsvilkår gjennom tidene, det flerkulturelle samfunn og innvandring til Norge, bykultur, teaterhistorie og scenekunst.
(Oslo museums hjemmeside)
- Adresse,Oslo (fylke) Oslo
- Alternative namesOslo Museum (Fra desember 2006)
- NationalityNorge
- DigitaltMuseumSearch in «Oslo Bymuseum»
- History
Aksesjon: 2000
Oslo politimuseums samling ble i sin helhet deponert til Norsk rettsmuseum (nå Justismuseet) i november 2000.- Deponert tilJustismuseet
- HistoryNorsk rettsmuseum ble stiftet i 2000 som nasjonalt etatsmuseum for justisetatene. Museet skiftet navn til Justismuseet i 2016.
- ProfessionMuseum
- Alternative namesNorsk rettsmuseum
- DigitaltMuseumSearch in «Justismuseet»
Classification
-
- Våpen (Outline)OU 411
- Straff (Outline)OU 681
- Forbrytelser mot liv (Outline)OU 682
- Rettspleiepersonell (Outline)OU 693
- Domsfullbyrdelse (Outline)OU 696
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- IdentifierNRM.02829
- Part of collectionOslo politimuseum
- Owner of collectionJustismuseet
- InstitutionJustismuseet
- Date publishedJanuary 6, 2016
- Date updatedSeptember 13, 2023
- DIMU-CODE021026128373
- UUIDf66ca129-89e6-4d6e-9b95-a24e2014a46d
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».