• Motiv: Camp Norway - Inngangspartiet
  Photo: Forsvarets museer

Motiv: Camp Norway - Inngangspartiet

1 comment

 • Camp Norway

  Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

  Hopp til navigeringHopp til søk

  Minnesmerke over norske sjøfolk som trente i Camp Norway under annen verdenskrig

  Camp Norway i Lunenburg i Nova Scotia i Canada var en treningsleir for skyttere til handelsflåten under annen verdenskrig.

  Ved krigsutbruddet i Norge var 11 hvalkokerier og mer enn 100 hvalfangstfartøyer på vei tilbake til Norge etter endt sesong i Antarktis. Disse fikk ordre om å gå til nærmeste havn. De fleste av disse fartøyene endte i Halifax og Sydney i Nova Scotia. For at mannskapene på fartøyene skulle få en mer meningsfylt tilværelse, opprettet Nortraship en leir i Lunenburg ikke langt fra Halifax.

  Camp Norway ble offisielt åpnet 29. november 1940. Om lag 1 200 sjøfolk fikk militær opplæring der før de ble satt som skyttere og væpningsoffiserer på norske og allierte handelsfartøy. Organisasjonsmessig lå leiren først under Marinens avdeling, Halifax, men ble fra november 1941 overført til Sjøforsvarets Skytteravdeling for Handelsflåten. Leiren ble nedlagt sommeren 1943.

  I alt 16 hvalbåter ble bygd om og utrustet som patruljefartøyer og minesveipere med bemanning fra leiren.[1]

  I en periode hadde også den norske hæren en liten avdeling stasjonert i leiren.[2]

  ronald@toppe.fr

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to