Som del av lærerstriden i 1942 ble flere lærere fra Sør-Varanger satt i arrest i april/mai 1942. Bildet viser en arbeidsgjeng på Prestegården. De er under politibevoktning. Fra ven...

1 comment

  • Verden er ikke stor, den opplevelsen er det nok mange som har hatt. I mange år trente jeg på gamle Torggata Bad i Oslo, som da var bl.a. blitt Fysikalsk Institutt. Dette var på begynnelsen av 90-årene, det var en del som var like gamle som 1900-tallet. Jeg kom plutselig i snakk med en av dem. For mange virket han ganske reservert, men årsaken var at han hørte dårlig og dermed holdt seg litt tilbaketrukket.

    Da praten kom litt på gli, spurte han meg hvor jeg kom fra; og jeg sa at jeg kom fra Finnmark, og han fikk samme spørsmålet i retur, men først sa han at han var i Kirkenes under krigen. Da kom det et litt "krasst" svar; jeg kommer fra Quisling-bygda Fyresdal! Du reiste kanskje med hurtigruteskipet D/S Skjerstad. "JA" svarte han bekreftende. Mer snakk ble det ikke om temaet.

    Hurtigruteskipet Skjerstad ble rekvirert av tyskerne med den første puljen av lærere sørfra i mars 1942.

    Når jeg kom tilbake etter sommerferien så jeg ikke mannen mer. Jeg hadde planer med å snakke med ham litt mer i roligere omgivelser.

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to