• Fra Altmark-affæren i Jøssingfjord februar 1940..Gravfølge av biler...14. februar 1940 kom det tyske hjelpefartøyet «Altmark» inn på norsk sjøterritorium utenfor Fosenhalvøya på hjemvei til Tyskland. Altmark hadde ca. 300 britiske krigsfanger om bord, og det fikk lov til å passere gjennom norsk territorialfarvann, eskortert av en norsk torpedobåt...Altmark ble oppdaget av et britisk fly samme dag, og britene tok opp jakten på skipet. Den britiske jageren «Cossack» avskar om formiddagen 16. februar Altmark og forsøkte å stoppe den. Altmark søkte tilflukt i Jøssingfjorden i Rogaland, beskyttet av den norske torpedobåten i fjordmunningen. Samme natt gikk Cossack inn i Jøssingfjorden og bordet Altmark, mot protest fra den norske torpedobåten...Det utspant seg en kort kamp, og seks tyskere ble drept og flere såret. Cossack befridde de britiske fangene og stakk til sjøs..
    Photo: Paulsen, Gard (1911-1944) / Stavanger byarkiv

Begravelse for de tyske soldatene som omkom under Altmark-saken

1 comment

  • Nærmeste lastebil er L-14253, en Ford V8 1938-39 som står på Trygve Tønnesen, Hauge i Dalane i Bilboken for Rogaland 1939.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to