Photo: Ytterstad, Snorre / Kunst i offentlige rom

PST Politiets sikkerhetstjeneste

Snorre Ytterstads treskulptur i PSTs lokaler gir uttrykk for det innfløkte og hemmelige ved PSTs virksomhet, men også tryggheten virksomheten representerer.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal forebygge og etterforske straffbare handlinger som truer rikets sikkerhet. PST holder til i et bygg i Nydalen i Oslo med rundt 350 ansatte og 5000 besøkende i året. Snorre Ytterstads skulptur i inngangspartiet kan på mange nivåer tolkes som en kommentar til virksomheten.

Diamond Cube with Beams er en forstørret versjon av en puslekube fra Dilemma Games, og består av tolv deler som bare kan settes sammen på én måte. Puslespillmetaforen viser til PSTs virksomhet og arbeidsmetoder, der et innfløkt samspill av informasjonsbrokker danner grunnlag for helhetlige sikkerhetsvurderinger.

Et (uladd) gevær er skjult i en av de hule eikefinerbjelkene. Opprinnelig ville kunstneren bruke en hagle, men PST ønsket å bytte det ut med et presisjonsvåpen, en Sovjet Mosin-Nagant Sniper Rifle (M91/30). Versjoner av denne bolt-riflen har vært i bruk fra 1891 til i dag, da den benyttes i Irak, Afghanistan og Tsjetsjenia.

Siden våpenet ikke er synlig, er man avhengig av at noen forteller om det. Dette er et humoristisk og litt absurd element som spiller på PSTs arbeid med skjulte trusler, konfidensialitet og infiltrering.

Skulpturen er plassert på golvet uten sokkel, og hviler bare på hjørnene av tre tykke bjelker. Man kan nesten få inntrykk av at den tunge formen svever. Det kan man også oppfatte som en kommentar til at PST, som ivaretar og representerer trygghet, arbeider umerkelig for folk flest.

Snorre Ytterstad (f. 1969) er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen og Kunstakademiet i Oslo. Han jobber hovedsakelig med skulptur og installasjon der samspillet med det lekne og det kritiske skaper nye vrier på det kjente. Han er innkjøpt til flere offentlige samlinger, bl.a. Sammlung Olbricht i Essen, Nasjonalmuseet, Rogaland Kunstmuseum, Sørlandets Kunstmuseum og Norsk Kulturråd.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to