Photo: Statsbygg / Kunst i offentlige rom

Gulating lagmannsrett

Gulating lagmannsrett i Bergen er den nest største av seks ankedomstoler i Norge, og dekker vestlandsfylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Her behandles hvert år omtrent fire hundre sivile ankesaker og 250 straffesaker som drap, voldtekt, grov vold, ran og grove narkotikaforbrytelser. Gamle Bergen tinghus tilfredsstilte ikke kravene til en moderne rettsbygning, og i 2003 vant Terje Grønmo arkitekter konkurransen om utformingen av det nye Gulating. Den arkitektoniske stilen er minimalistisk, enkel og stram med rene flater.

I det nye bygget er det laget store fellesarealer og en kafé. Til den store, åpne plassen på forsiden har Marte Johnslien utformet en frittstående skulptur. I arbeidet har hun tatt hensyn til byggets funksjon, arkitekturen og hvordan plassen ligger i byrommet. Skulpturen «Blindfold» refererer til den romerske gudinnen Justitia, som blir avbildet med bind for øynene og representerer idealet om objektiv rettferdighet. Skulpturen er sammensatt av 15 trekanter som vrir seg rundt sin egen akse. Noen av trekantene har plater i børstet stål, noen har toveisspeil og noen har åpne rammer. Slik endrer verket uttrykk etter hvor betrakteren står, og gir assosiasjoner til Justitias øyebind og vår evne til å se.

Sarah Morris sitt verk «Judicial-Non-Tesselation» er 31 meter langt, og strekker seg fra kaféområdet ut mot Rådhuset og inn mot rettssalene i motsatt ende. Det blir en ledetråd gjennom byggets åpne og mer lukkede soner. Den britiske kunstneren har erfaring med å arbeide direkte på monumentale vegger med rytmiske og fargesterke geometriske former. Fargene og formene i arbeidet viser til partene som møtes i Gulating, og deres interesser som kan være både motstridende og sammenfallende. Det fargesprakende maleriet tilfører bygget en uformell og tvetydig energi som blir forsterket gjennom samspillet i de abstrakte formene.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to