• Photo: Camilla Kippersund (Opphavsrett)
  • Photo: Glomdalsmuseet (Opphavsrett)

Osmans fortelling om Eritrea og ekklat

Eritrea ligger i Øst-Afrika på Afrikas horn. Landet har en lang kystlinje mot Rødehavet. Eritrea har forskjellige klimaer. I høylandet kan det være kaldt. I lavlandet er det varmere.

Eritrea har seks fylker og landet har ni etniske grupper med forskjellige språk. Gruppene heter Tigre, Tigringe, Blin, Nara, Saho, Kunama, Hadrib, Afar og Rashida.

I Eritrea bor det ca fem millioner innbyggere. Hver etniske gruppe har egen kultur og tradisjon. De største religionene i Eritrea er islam og kristendom.

Jeg er fra Gash Brka-regionen og tilhører den etniske gruppen Tigre. Tigre er en av de store etniske gruppene i Eritrea. De bor i vest-, øst- og nord-Eritrea. Vi har en egen tradisjon med mat og klær.

Nå skal jeg fortelle om vår tradisjonsmat som heter Ekklat. Denne maten er spesiell for min etniske gruppe. Jeg liker den fordi
- Det er fra min tradisjon
- Det er lett å få tak i ingrediensene
- Hvis jeg spiser Ekklat om morgenen, er jeg mett i lang tid

Slik lager jeg Ekklat;
Ingrediensen er;
Mel – vann – salt – yoghurt – smør – chillipulver. Først varmer vi vannet i en kasserolle til vannet blir veldig varmt. Så heller vi i melet og koker det i 25 minutter. Vi rører med en spesiell stokk som kalles Mookas. Dette er tungt arbeid, så gryten må stå mellom føttene
Hjemme i Eritrea bruker familiene 3-4 steiner som gjør arbeidet lettere. De har ikke jeg her. Grøten formes som en klump og legges i serveringsfatet som heter Tisjo. Så formes et hull i midten.
Nå heller vi yoghurt rundt. Og så kommer det spesielle smøret i hullet. Dette smøret får vi ikke kjøpt i Norge. Det er importert fra Eritrea. Der lager kubonden smøret av den ferske melken.
Vi blander chilli-pulver i smøret. Mange bruker ikke skje til å spise grøten med i Eritrea. Her kommer en veiledning; Ta litt grøt med yoghurt fra kanten. Så dypper du dette i det flytende smøret på midten og putter alt i munnen.

Harebo a dambalo - Det betyr vær så god!

Les mer om prosjektet:
www.glomdalsmuseet.no/singout
 

Share to