• Photo: Yvonne Olsen (Opphavsrett)
  • Photo: Ghattas Sayej (Opphavsrett)
  • Photo: Ghattas Sayej (Opphavsrett)

Groper i utmark - fangstgroper eller kullmiler?

Under registreringer av kulturminner er det vanlig å finne groper i bakken, som ikke alltid lar seg identifiserer uten å grave i dem. Slike groper kan være rester etter kullmiler eller gamle fangstgroper/dyregraver som er grodd igjen. Ved å stikke med et jordbor kan man være heldig å finne trekull i gropa som indikerer om det er en kullmile eller ikke.

Det man ved Tonstad først trodde var fangstgroper viste seg ved utgraving å være en kullmile. Gropene lå plassert nært elva Sira, i skogkledd og småkupert terreng. Begge gropene målte 70-80 cm dype og var ca 1,5x1,5 meter i diameter.

Kullmiler eller kullgroper er som oftest plassert i utmark nær myrmalmforekomster eller ved veifar hvor trekullet lett kunne fraktes dit det skulle brukes. Trekullproduksjon settes som regel i sammenheng med jernfremstilling hvor det ved siden av myrmalm er det mest sentrale råstoffet. Fordelen med trekullet er at en oppnår høyere temperatur under den videre prosessen med jernfremstillingen. Produksjon av trekull foregikk ved at man gravde et stort hull i bakken og fylte det med stokker som ble dekket med torv og kvister. Deretter tente man på mila. Det var viktig at så lite luft som mulig kom ned i gropa, slik at veden ulma og ikke brant. Det finnes mange typer kullgroper, av ulik form og funksjon, denne ligner de som vi fra andre steder kjenner i direkte tilknytning til jernfremstilling.

Den eldste jernproduksjonen som kjennes foregikk i Kaukasus for 4000 år siden. Etter hvert spredte den seg nordover. Fra Trøndelag kjennes jernfremstilling fra århundrene f. Kr, mens det på Sørlandet ser ut til at den startet omkring Kr.f.. Funn av slagg, enkelte jernfremstillingsanlegg og stedsnavn vitner om en utstrakt produksjon også i Sirdal.

Under utgravingen av kullmila ved Tonstad ble det tatt ut trekull til datering. Prøvene gav et sprikende resultat med dateringer så langt tilbake som førromersk jernalder og middelalder/nyere tid (380-160 år f. Kr, 1400-1450 e. Kr og 1940-1950). Dette er en tidlig datering i forhold til andre kullgroper/jernvinner. Jernfremstillingsanlegget fra Nespervatnet er blant annet datert til romertid. Dersom den eldste dateringen herfra stemmer vil det muligens si at det finnes ennå eldre jernvinner her enn hva man hittil har vært klar over. I det minste har man produsert trekull til en eller annen bruk. Ytterligere undersøkelser kan forhåpentligvis føre til mer informasjon om emnet.

 

Share to