Fred på jorden! - utdrag fra en flyktnings dagbok fra krigen

Forord til Nils Engstads dagbok

 Far min og alle flyktninger i stridsdyktig alder ble sommeren 1943 innkalt til "helseundersøkelse" som varte i 2 uker. Undersøkelsen var en fordekt sesjon for uttak av soldater til det nyopprettede Reservepolitiet. Den norske styrken var så hemmelig at kun noen få i den svenske regjeringen kjente til den. Den 25. januar 1944 møtte han til tjeneste i Dala Järna sammen med 70 andre. Hans I. Hansen fra Melen var utdannet sersjant og var lagfører. Den 23.oktober 1944 gikk de russiske styrkene over grensen til Finnmark. Bataljonen fikk da ordre om å gjøre seg stridsklar. Den 17.januar 1945 dro 1. feltbataljon fra Dalarne til Övertorneå hvor de ble innkvartert i Myllmäki leir. Her drev de forskjellige øvelser til mandag 12. mars da de fikk ordre om å reise til "Finse" som var kode for Karesuando. Her var det på forhånd bygd opp en norsk leir. Oppdraget var å måke kjørevei over finskekilen etter ruten Karesuando-Kuttainen-Lappajärvi-Palojärvi-Kautokeino og transportere materiell og mat til Kautokeino. Litt før påske var veien måket fram til grensen til Norge og 1. påskedag kl 12 den 1. april 1945 krysset styrkene riksgrensen. Her ble det holdt gudstjeneste. Den 21. april var oppdraget fullført. Da hadde styrken på 800 mann, 81 hester, 15 biler, 16 motorsykler og 10 traktorer transportert 375000 kg mat og materiell fram til Kautokeino. Utdraget av dagboka starter 1. mai da troppene var på retur til Karesuando for å vente på ny ordre.

 Steinar Engstad

 

 Tirsdag 1. mai

Skulle reise i dag, men vi holdt oss i ro. Reparerte veien på ettermiddagen. Den mann som hele verden har forbannet er død. Det ble meldt at Hitler er reist over til de evige jaktmarker og at storadmiral Dönitz har overtatt ledelsen.

Har pakket og holdt oss klar til reisen. Det går rykter om at vi skal til Gällivarre. Fikk pakke fra fru Malmberg.

 

Onsdag 2. mai

Været er strålende. Reveljen gikk kl 0500 for vi skulle være reiseklare kl 0800. Først ut på efta kom bilene og de andre kompaniene reiste først. Da været var strålende så var det ingen nød. Lå straklang med naken overkropp i sola og sov i flere timer.

Utenriksminister Ribbentrop har gått av. Den tyske arme i Italia har kapitulert. 30 tyske skip i Adriaterhavet overgav seg til to engelske jagerfly. General Rundstadt er tatt til fange i Bayern.

Bilene kom og vi startet kl 1000. Veien var jædran så dårlig og det tok nesten to timer til Karesuando. Derfra startet vi kl 2400 og skranglet videre nedover mot Vittangi. Dit ankom vi først etter tretten timers kjøring. Det var en slitsom reise og ikke videre varmt på natten.

Berlin er tatt.

 

Torsdag 3. mai

Endelig i Vittangi igjen. Ankom hit kl 1100. Her var maten ordnet av gruppen og det smakte herlig. Deretter dro vi oss i sola eller slo et slag på byen. Kjøpte sluk, snelle og tøm.

Her var det avlasting for svenske biler kjører oss videre. Kl 1830 gikk ferden videre og ankom til Gällivarre kl 2330. Da bilen vår kjørte sønder, så hadde vi ikke teltene med oss. Jeg lå i teltet hos Aksel, mens de andre lå ute.

 

Fredag 4. mai

Det var bare å ordne med teltet og få alt annet i orden som måtte til i en teltleir. Nyhetene er kjempeflotte. Tyske styrker i nordvest Tyskland, Holland og Danmark har kapitulert. Slik skal det være. Slo et slag på veien på efta.

 

Lørdag 5. mai

Reveljen gikk kl 0900. Ordnet i leiren og pusset våpnene. Aksel og jeg var på perm til Malmberget. Skulle gjøre noe innkjøp, men affären stengtes kl 1600, så det ble ingenting av det. Var på biografen Savoy og så filmen "På lördagskvellarna". Den var ikke no videre. Var på Kondis og tok bil tilbake. Det var morsomt å se seg om i bergverksbyen.

Quisling har gitt ordre om fortsatt kamp.

 

Søndag 6. mai

Reveljen gikk kl 0530. Det på grunn av at vi var og badet i Malmberget. Det var et moderne bad med dusj, damp og svømmebasseng. Det var gøy å ta noen svømmetak. Senere var vi i den gamle kirken i Gällivarre på feltgudstjeneste som ble forrettet av pastor Grimm. Kirken er bygget år 1769 og er den første her i strøket. Den ble først benyttet for flyttlapper under deres gjennomreiser. Senere er den utbygget og nu skal den bli pusset opp igjen. Filmen "Ökensongen" ble framvist på biografen Roxy. Vi var tre kp og så på den.

Spenning i luften angående tysk kapitulasjon.

 

Mandag 7. mai

Fred på jorden! Endelig opprant den dagen da fredens klokker klemtet over Europa. Tyskerne har kapitulert uten vilkår på alle fronter. Kapitulasjonsakten ble undertegnet i Eisenhovers hovedkvarter kl 2.41 fransk tid.

Her i strøket,både i Gällivarre og Malmberget fløy flaggene til topps straks fredsbudskapet ble forkynt. Folk var elleville av glede. Jubelen stod høyt under taket her i leiren. Permisjon ble gitt til mannskapet til kl 2400. Var i Gällivarre først på kafe og siden på biografen Roxy. Så filmen "Æra av en dag". Det var en film om de russiske geriljastyrkers kamp og besluttsomme mot. Det ble holdt gruppeoppstilling med oberstløytnanten som holdt en tale. Deretter talte pastor Grimm. Det var en takkegudstjeneste for freden og friheten. Et minutts stillhet for alle våre falne kamerater.

 

Tirsdag 8. mai

Fint vær. Pakket penalene våre så vi er klare når ordren "hjemreise" kommer. Hadde kjøkkentjeneste. Fikk brev fra Martha og Karl Karlsen. Det har hersket ellevill glede og jubel i Norge blir det meldt fra T.T. Fangene på Grini og Møllergaten 19 er sloppet fri. Det hersker ro og orden over hele landet. Engelske krigsskip er kommet til Oslo og Trondheim.

Skulle på kino, men reiseordren kom og vi måtte gjøre oss klare. En del av avdelingen dro herfra kl 1000.

 

Onsdag 9. mai

Leiren ble brutt kl 0130 og marsjerte deretter til Gällivarre. Entret toget kl 0300. Ankom til Vassijavre og innhentet dem som reiste i går. To flaggprydde norske loker er kommet hit for å føre oss videre hjem. Lokmannskapet er henrykte over å få føre norske gutter i uniform hjem igjen. Ligger her og venter på ordre til å kjøre over grensen. Stasjonen ligger ca 7 km fra grensen.

 

Torsdag 10. mai

Lå ved Vassijavre stasjon inntil kl 1320, da startet vi med kurs mot Narvik. Kl 1345 gikk toget over grensen. På Bjørnefjell var det tyske soldater som så nokså molefonkne ut. Ferden nedover er ubeskrivelig. Landskapet skiller seg ut fra det vi har passert før. Banen går langs et brådyp og stupbratte fjellet på andre siden, og ypperlig utsikt utover Rombaksbotn. Folk ropte hurra og vinket med flaggene ved alle stasjoner nedover, mens tyskerne stod molefonkne og så på. På stasjonen i Narvik ble vi mottatt av elleville folkemasser som ropte og skrek i munnen på hverandre. Flaggene vaiet overalt og et musikkorps spilte. "Ja,vi elsker" runget fra tusener struper. Russefangene jublet innom stengselet da vi reiste forbi. Har installert oss i tyske brakker som de har måttet forlate. Har slått en prat med flere av byens befolkning. Det er en glede uten like for oss alle.

 

Takk til familien som har gitt tillatelse til å gjengi utdrag og bilder.

Share to