Fra løyert til papirbleier

Det har vært en stor utvikling i produkter tilpasset barns behov for sanitærbleier før de får kontroll på mage og tarm. Mitt eldste barn er 30 år. Til ham sydde jeg tøybleier. Løyerten var kommet ut av drift allerede den gang. Det skjedde en liten revolusjon da papirbleien kom.Kombinert med en bleiensnipp var babyen så godt som tørr! Det var en nytelse akkurat det!
 

Tøybleien

Tilbake til tøybleiene. Det var obligatorisk at vordene mødre satt og saumet nye bleier til barnet som var ventet å komme. Jeg var 6 år da jeg skulle bli storesøster. Jeg husket at mamma fikk en koffert som seilte rundt i familien med spebarnsklær. Da hun hadde fått den, og sett gjennom innholdet, satte hun i gang med å sy bleier.
Tøybleiene var av to sorter; Det var innerbleien i gas, som var rektangulær og brettet i flere lag. Over den var det en flanellbleie som var firkantet. Den ble brettet dobbel slik at den ble en trekant. Gasbleien ble lagt oppå flanellbleien og så ble spissen i trekanten foldet opp mellom beina på barnet, og sidestykkene brettet omhverandre. Det fantes etter hvert også plastsnipper til å knyte rundt slik at resten av barnetøyet ikke skulle bli så tilgriset. Med tøybleiene fulgte det bleieskylling og koking. Det var et salig arbeid som tilfalt kvinner, mange ganger uten vaskemaskin. Jeg kan huske at lillebroren min sine bleier ble tørket over ovnen på en snor. Bleiene ble da kokt i en stor kjele på ovnen, skylt i en balje og så tørket i ovnsvarmen. Det var verken tøymykner eller sentrifuge da.

Løyert
 

Over bleiene hadde babyen en løyert. Det var ofte et livstykke med knapper bak, og så et tøystykke festet til livstykket. Barnet ble ikledd løyerten, den ble foldet sammen, og brettet slik at barnet fikk plass til å strekke beina. Løyertene var ofte lange, slik at den ”vokste med babyen”, det ble derfor mindre og mindre å folde opp i nerkanten. Det var festet bånd til som ble knytt foran. Deretter kom t-bleien med der tilhørende nettingtruse, bleier med tape og nå i dag er det bleiebukser med god absorberingsevne.
Det er mer lettvint på den fronten å være småbarnsforeldre. Med så god sugeevne er kanskje de moderne bleiene blitt en sovepute for å få ungene tørre. Det er ikke uvanlig at barn ”gjør seg ut” i tre-fireårsalderen i dag. Med det arbeidet som fulgte med bleiebruk for 30 år siden, var det nok en større innsats som ble satt inn på å få barnet tørr tidlig enn det er i dag. Ikke rart, tenker nå jeg og ser med vemod på den gamle løyerten og tenker at det har vært mye forskjellig barnetøy opp gjennom tiden. De brukte bleiene ble forresten gulle gode omkringvaskertuer og vaskekluter!

Share to