• Photo: Ann Monica J. Bueklev (Opphavsrett)
  • Photo: Ann Monica J. Bueklev (Opphavsrett)

Kokegroper i bedet.

En arkeologisk registrering foretatt på Tobienborg garteri, nå Plantasjen, avdekket flere kokegroper og stolpehull.

Tobienborg

Tobienborg ligger sør for og på samme høydedrag som Oddernes kirke. Høydedraget strekker mot sør og faller mot øst og vest. Planområdet ligger delvis på høydedraget og på den delen av terrenget som faller mot øst, mot Kongsgård. I dag består området av bolig, skole og foretningsbebyggelse, tidligere har det vært drevet gårdsdrift innenfor planområdet.

I forbindelse med en reguleringsplan foretok Vest-Agder fylkeskommune en arkeologisk registrering på Tobienborg. Undersøkelsen ble gjort med gravemaskin. Dette er en metode som innebærer at det øverste matjordlaget fjernes lagvis ved hjelp av gravemaskin, i lange striper som kalles sjakter, og at man krafser bort overskytende masse for å komme ned til undergrunnen. Denne måten å registrerer på avdekker spor etter forhistorisk aktiviteter som avtegner seg i undergrunnen, så som kokegroper, stolpehull, tråkk, graver. Som regel skiller strukturene seg ut fra den øvrige undergrunnen ved å inneholde trekull, brent leire, steiner, andre arkeologiske artefakter som keramikk. De kan også ha en annen masse og farge enn den omkringliggende undergrunnen.

I et bed som ikke var i bruk, ill 1, ble det lagt en 1 meter bred sjakt.  Etter å ha fjernet matjordslaget i dette bedet dukket det opp kokegroper og stolpehull. Den neste sjakten ble lagt noen meter bortenfor sjakten i bedet. Her måtte vi fjerne en masse brostein før vi kunne begynne å grave med gravemaskin. Også her dukket det opp flere kokegroper og stolpehull. Det ble tatt ut trekull for datering fra to av kokegropene som ble funnet. Begge prøvene gav en datering til vikingtid (henholdsvis 900 e.Kr og 980 e.Kr). Ett stolpehull ble snittet og trekull herfra ga en datering til folkevandringstid (stolpehullet ble datert til 420 e.Kr).

Området rundt Oddernes kirke er rikt på fornminner. Oddernes kirke ble reist i i det 1100-århundre. En bautastein har stått like øst for kirkens inngang, men er nå flyttet inn i våpenhuset. Noe sør for Oddernes kirke ble det gravd ut en båtgrav med utstyr som enegget sverd, 12 pilspisser, sigd, ildstål, 2 kniver. 2 fiskesøkker og et bryne og er datert til tiden rundt 700 e.kr. På jordene nordøst for Tobienborg, på Bjørndalssletta, ble det undersøkt et bosetningsområde i forbindelse med utbyggingen av E-18 i 1988. Her fant man bosetningsspor i form av stolpehull som har båret taket i rektangulære bygninger samt spor etter verkstedbygninger i form av grophus. Grophus ble også funnet ved utgravingen av tomten til Menighetshuset nord for Oddernes kirke. Bosetningen kan dateres til eldre jernalder (400-550 e.Kr) og man mener at man her har restene etter et par landsbyer (Larsen, J. H.: 1990:15)

 

Share to