• Photo: Sira, Christina & Marion (Opphavsrett)
  • Photo: Lars Åke Andersen (Opphavsrett)

Eidis Hansa-steinen

Hvorfor det ligger en 371 kg stor stein nede på Prostneset!

Historien om steinen

Eidis Hansen hadde nettopp kommet til Tromsø fra en fisketur i Finnmark, og som alle andre tok han seg en dram eller to som ofte førte til flere. Han dro til kjøpmannen ( vinutsalget ) for å kjøpe, brød smør og sukker, i tillegg skulle han ha 2 liter brennevin. Men kjøpmannen nektet Eidis i å få kjøpe mere brennevin. Dette likte ikke Eidis, han ville ikke at andre skulle få brennevin hvis ikke han fikk det. Så han dro ned i fjæra og hentet en stein på 371 kilo og bar opp til vinutsalget utenfor døra, slik at ingen kunder kom seg inn. Kjøpmannen og flere personer prøvde å flytte på stein, men til ingen nytte. Tilslutt måtte kjøpmannen be Eidis ydmykt om å flytte stein mot gratis brennevin. Det syntes Eidis var en god handel. Siden har ingen mann klart å flytte på Eidis Hansa steinen.

 


Eidis Hansen

Eidis Hansen var født og oppvokst i labukt i Ballsfjorn kommune i 1777. Som spedbarn var han meget syk. Foreldrene var bekymret over Eidis å lovte å gi en lyskrone til en kirke hvis Eidis ble frisk. Eidis overlevde sykdommen, og som foreldrene lovet, kjøpte de kirken en lysekrone.

Allerede i ungdommen vokste Eidis opp til å bli en sterk ung mann. Eidis hadde tre brødre, Søren, Hans og Kornelius. Kornelius var det man en gang kalte sinnsyk, og var ikke redd noen andre enn broren hans Eidis. Broren Hans var også en sterk kar. Begge ble usedvanlig sterk på den tiden. De utfordret hverandre ofte og hadde konkuranse om hvem som var sterkest. De brukte blant annet å løfte hverandre på en stol med strak arm.

Eidis Hansen var ikke av den sorten som takket nei til en dram. En gang etter at han hadde blitt eldre, sto han i fjæra og skulle ønske sønnen og hans fiskekamerat velkommen hjem fra Finnmarka, Sønnen var så glad over å se faren at han gikk i land med en flaske brennevin for å gi han en dram. Eidis Hansen drakk halve flaska, og ble stående å se på at ungdommene bar tunge sekker imellom seg fra båten og inn i naustet. Eidis Hansen irriterte seg over at de var nødt å bruke to mann på hver sekk. Så han sa at han skulle bære dem alene. som sagt, så gjort. Ungdommene sto måpende og så på at " gamlingen " øset av sine kjempekrefter.

Så på Prostneset ligger steinen som et minne over Eidis Hansen og hans kjempekrefter. Og det kan vi i hvert fall skryte av i Tromsø: ingen andre byer har et lignede monument.

13 comments

  • Torkel Ravndal prøvde vel på starten av 70-tallet og løfte steinen i forbindelse med en turne han var på.Tror han måtte gi tapt.
  • Tusen takk for utfyllende opplysninger om denne steinen!
  • Fin reklame for Balsfjordingan,for de er jo kjent for å være barske ishavsgaster og sjøfolk.
  • Det stemmer at ravndal måtte gi tapt, men jeg tror at Eidis var en veldig høy mann. Ravndal har jo løftet en stein som er 200kg tyngre med lenker.
  • trur han ravndal klarte og løfte den men ikke og gå me den,.
  • Jeg skjønner ikke helt poenget med kommentaren under tegningen. Gravitasjon er uavhengig av masse så en stein på 1 kilo faller like fort til bakken som en stein på 371 kilo. Bare luftmotstand pga. volum evt. form vil gjøre forskjell.
  • Han måtte gi tapt,ble for tung for Stavanger gutten. Fikk den over foten og d fikk han merke til gangs.
  • Min tippoldefar :-) Hans var min oldefar..

    Flott info, som min far bekreftet.

  • Mmmm, var det Ravndal som prøvde å løfte den steinen? Mener det var Samson som prøvde og mistet den på foten. Han fikk den løftet opp på et bord for at han lettere skulle få grep på den, men det hjalp ikke :)
  • Desvære men det var det flere man som bar steinen. Slik jeg er blitt fortalt var det 3 båt-lag som la steinen på ei not-båra og la den på trappa. Leder for de ene båt-laget var Edis Hansen det andre var Johan Susamæl det tredje var Hendrik fra Nordkjosboten. Edis tok på seg ansvaret.
  • Det er feil at det var Ravndal som "løftet" på steinen. Det var Fakiren Samson som skulle prøve, og parkvesenet kom med steinen en traktor-henger. Samson skulle "konkurrere" med en påstått etterkommer til Eidis Hansen, Hans Hansen, som var en svært høy og sterk fyr. Folkene fra parkvesenet hadde ingen løsning på hvordan de skulle få steinen inn og opp på scenen i Sommerlyst skoles Aula, men sterke Hans visste råd - han fikk lirka steinen til kanten av hengeren, tok den i favngrep og bar den inn og la den pent på scenen - uten stopp! Da Samson hadde planlagt en slags duell med Sterke-Hans i showet sitt (og var overbevist på å vinne) så dette ble han nervøs. Rett før forestilling betalte Samson en god bunke hundrelapper for å få han til "ikke å klare å slå" Samson i stein løft og fingerkrok. Samson selv måtte improvisere stein løftet. Jeg og et par andre av scene-arbeiderne bygde sammen 2 stk 2x8" og laget en vippe over en bukk. Stenen ble manipulert opp på ene enden og en 5-6 stykker av oss hang i andre siden slik at vi fikk steine opp i vel en meters høyde. Samson gikk frem til steinen og tok favngrep, hvorpå vi trakk planken vekk - umiddelbart mistet Samson kontrol og fikk steinen på låret og leggen - med brudd som følge. Ole Føreland(?) hadde en tid før brukket foten sin og gikk på krykker, men var blitt såpass bra at han klarte seg uten og lånte krykkene sine til Samson - han Ole fikk visstnok aldri krykkene tilbake. Torkel Ravndals besøk på Sommerlyst var en hel annen historie, med b.l.a. verdensrekordløft i markløft med 375 kilo!
  • Stemmer det! Fakiren Samson!
  • Nei! Det var Fakiren Samson!

Share to