• Liten, spinkel fløterhake, lagd av smijern. Som fløterhaker flest har også denne to pigger - den ene er framoverrettet og skulle antakelig brukes til å bende med, den andre er bøyd sidevegs slik at den kunne slås inn i yteveden på virket og brukes til å trekke eller skyve det i ønsket retning. Den framoverrettete piggen, som i mange distrikter ble kalt "stingar'n", er snaut 5 centimeter lang. Den siderettete piggen er bredere og krummere. Her er avstanden fra ytterspissen inn til aksen om lag 6 centimeter. Haken har en cirka 20 centimeter lang tange som smalner gradvis bakover. Den bakre enden er noe bøyd, men vi vet ikke om dette var tilsiktet fra smedens side, eller om det skyldes en skade.

Denne haken er som nevnt ualminnelig liten og spinkel, og det er vanskelig å forestille seg at den kan ha vært brukt til buksering av grovt, tungt skurtømmer. Det er mer sannsynlig at den kan ha vært bruk til å håndtere kubb - jfr. SJF.06887.

Opprinnelig tekst fra første katalogisering:
Gammel fløterhake funnet i Ådalsbruk (Begna) i Killingshammern nedenfor Sperillen. Fløterhaken satt fast i en lundstokk, den ble funnet for ca. 10 år siden.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fløterhake

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to