• Fløterhake, altså et redskap som ble brukt til å løsne og bevege stokker som satte seg fast eller tok uønsket retning under tømmerfløting. Dette eksemplaret mangler skaft. Haken er av østerdalstypen. Som fløterhaker flest har den to pigger - en framoverrettet «stingar», som ble brukt til å bende løs stokker som hadde filtret seg sammen, og en nedover- og skrått bakoverrettet «hoggar», som ble slått inn i yteveden på fløtingsvirket når fløteren hadde behov for å trekke stokkene mot seg eller skyve dem fra seg. Haken er 31,8 centimeter lang. Lengden på stingar'n er cirka 10,5 centimeter, mens hoggar'n måler 9,1 centimeter. Der stingar'n og hoggar'n møtes er godset i haken 0,8 centimeter tjukt. I forlengelsen av stingar'n er det en drøyt 18,5 centimeter lang og bortimot 3,0 centimeter bred fal eller tange (målt fremst), som skulle ligge an mot ytterenden av hakeskaftet. Denne falen har to gjennombrutte hull for «hakaspik». Haken er forholdsvis tynn i godset, tynnere enn vanlig på haker av denne typen. 

Denne haken var antakelig noe rusten da den ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Det ser i hvert fall ut til at museet har fått den elektrolysebehandlet og innsatt med en voks som skulle forebygge videre korrosjon.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fløterhake

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to