• Ole Mørkveds patenterte, regulerbare stangklave. Klaven har to regulerbare armer, som begge er snaut 1,2 centimeter brede, og som begge er montert i ei vinklet metallhylse, der klavearmenes overender krysser hverandre. Ryggsidene av klavearmene er tannete, og tanninga står antakelig i forbindelse med et tannhjul inne i den nevnte metallhylsa. Senteret til dette hjulet er også forankringssted for ei tallskive og en ovenpåliggende viser, som holdes på plass av ei gjenget messingskive. Skiva har en tallskala med partall fra 14 til 30 og strekmarkeringer også for mellomliggende siffere, og som refererer til stammediametere. Over det punktet der de to klavearmene møtes er det påskrudd ei 4,6 cerntimeter lang hylse med noenlunde kvadratisk tverrsnitt, antakelig for skaftet («skanten») som skulle gjøre det mulig å bruke denne klaven til å ta diametermål av trestammene i definerte høyder over bakkenivået. Mellom beslaget som forbinder klavearmene og skafthylsa er det montert et lite, buet rør for ei snor som skulle forankres ved «kneet» på den ene klavearmen og føres ned til den som betjente klaven. Deler av snora er intakt, men skaftet mangler på dette eksemplaret. Den ene klavearmen er stemplet «H.IVERSEN  TRONDHJEM», som antakelig produserte denne klavetypen.

Klaven er konstruert og patentert av forstkandidat Ole Mørkved i 1915. Klaven måler fra 13 til 30 centimeter. Diameteren avleses på en sirkelrund tallskive med viser. Patentbeskrivelse finnes i patentpermen.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Måleklave

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to