• Tre lensekjettinger, produsert som koppel til ledelenser og ringbommer som ble brukt under tømmerfløting. 

SJF.03293-01 er 117 centimeter lang, målt med tverrstilt nål i den ene enden. Den består av 32 ovale jernlekker som er lagd av 0,8 centimeter tjukt rundstål. Lekkene er om lag 4,9-5,0 centimeter lange og 3,0 centimeter brede (yttermål). I den ene ytterenden er det en rund ring med ytre diameter 5,7-5,9 centimeter. I den andre er det ei nål som er 14,2 centimeter lang. Den er spiss i den ene enden, butt med et gjennombrutt hull i den andre. Slike lensekjettinger ble produsert ved Kjættingfabrikken i Sannidal i Telemark. Lensekjettingene ble brukt når fløterne skulle lage flytende stengsler for fløtingstømmeret, ledelenser og ringbommer. Her kjedet de sammen lensestokker som ble lagt på rekke, ende mot ende, ved å tre lensekjettingen gjennom hull i stokkene. Deretter dro de nåla i den ene enden gjennom ringen i den andre, noe som låste forbindelsen mellom lensekjettingens ytterender og mellom lensestokkene.

SJF.03293-02 er 117,2 centimeter lang, målt med tverrstilt nål i den ene enden. Den består av 39 ovale jernlekker som er lagd av 0,8 centimeter tjukt rundstål. Lekkene er cirka 4,3 centimeter lange og 2,7 centimeter brede (yttermål). I den ene ytterenden er det en rund ring med ytre diameter 5,7-5,9 centimeter. I den andre er det ei nål som er 14,1 centimeter lang. Den er spiss i den ene enden, butt med et gjennombrutt hull i den andre. Denne typen lensekjettinger ble produsert ved Kjættingfabrikken i Sannidal i Telemark. Lensekjettingene ble brukt når fløterne skulle lage flytende stengsler for fløtingstømmeret, ledelenser og ringbommer. Her kjedet de sammen lensestokker som ble lagt på rekke, ende mot ende, ved å tre lensekjettingen gjennom hull i stokkene. Deretter dro de nåla i den ene enden gjennom ringen i den andre, noe som låste forbindelsen mellom lensekjettingens ytterender og mellom lensestokkene.

SJF.03293-03 er 115 centimeter lang, målt med tverrstilt nål i den ene enden. Den består av 27 ovale jernlekker som er lagd av 0,8 centimeter tjukt rundstål. Lekkene er om lag 5,7 centimeter lange og 3,2-3,3 centimeter brede (yttermål). I den ene ytterenden er det en rund ring med ytre diameter 5,9-6,0 centimeter. I den andre er det ei nål som er 14,2 centimeter lang. Den er spiss i den ene enden, butt med et gjennombrutt hull i den andre. Nåla er merket «FRAM» i opphøyet relieff. Denne typen lensekjettinger ble produsert ved Kjættingfabrikken i Sannidal i Telemark. Lensekjettingene ble brukt når fløterne skulle lage flytende stengsler for fløtingstømmeret, ledelenser og ringbommer. Her kjedet de sammen lensestokker som ble lagt på rekke, ende mot ende, ved å tre lensekjettingen gjennom hull i stokkene. Deretter dro de nåla i den ene enden gjennom ringen i den andre, noe som låste forbindelsen mellom lensekjettingens ytterender og mellom lensestokkene.

Lensekjettingene var antakelig rustne da de ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Museets personale har i hvert fall sørget for at de er elektrolysebehandlete og impregnerte med korrosjonsforebyggende voks.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Lensekjettinger

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to