• Vestsiden i Fredrikstad, prospektkort med uleselig poststempel.
Bildet er tatt fra Kråkerøy og viser Nygaardsbryggen med Cicignon og Gamlebyen bak.
Det vi ser til venstre langs elva er kullbodene til Carsten Thiis, hvor det ble solgt kull og koks. Vi ser Hiorthgården - eller Juelegården som den senere ble kalt etter at Julius C Juel overtok eiendommen i 1892.  Den ble revet i 1952 for å gi plass til Sentralsykehuset. (Kilde: Cicignon - fra festningsverk til villastrøk -red Svein Skahjem)
Slepebåt/taubåt MS Høvding ved kai. Båten ble bygget i Fredrikstad i 1893 som slepebåt, men på 1980-tallet ble ombygd til restaurantbåt og havnet i Egersund. Deretter havnet den som restaurantbåt / veteranbåt  i Flekkefjord.

Fra Norolf ellefsen 2017: 
Historien om "Høvding"kan ikke stemme,i følge Knut W Engebretsen som har skrevet om slepebåter i ælva,tilhører slepebåtene her C.A.Borgersen han eide en "Høvding" mellom 1905-17 den var bygd i Bergen i 1874 kom tilbake i til ælva i 1927 under navnet "Høvdingen",skrota her i 2014,eier Paulsen,Greåker I følge svensk register var Fmv's Høvding tømmersleper i Sverige,og var her en tur iår 2000 som "Fredrikshald", da norsk. Av dette følger at museet bruker feil "Høvding" i et bilde der den sleper barken "Fruen".


Fotografen står ytterst på Bjølstadfjellet, der det går ned i ''dær'n''  Dahl på Kråkerøy, her lå dengang Skribsreder Niels Thorbjørnsen sitt nedriggningsverksted av seilskuter, de ble rigget ned og bygget om til lektere, som igjen ble brukt til å frakte, takstein og muresten fra de mange teglverk langs elva, de ble også brukt til å frakte gatesten, sand, salt og andre ting som fyllte meget. Thorbjørnsen videresolgte så ankerkjetting, lanterner og tauverk fra de nedriggede skip til gjenbruk på andre skip.
På venstre side, den lange rekka med spisse hus, var lagerbygningene til Brukseier Carsten Thiis, som solgte byggematerialer som plank, knubb og kledning, men også ved Efter Thiis kom Fredrikstad Kullforretning (senere Nielsen & Sønner) Den litt større brakka lenger oppe ved seilskibet var byens Saltlager, det lå der faktisk frem til 1934 hvor det ble revet ned. Inn til venstre bak Thiis lagret kan vi se tårnet på Turnhallen, bak den skimter vi gavlen på J. N. Jacobsen's Lykkeberg. (Aage Dedekam forteller 2016)
    Photo: Thorbjørnsen, Niels / Østfold fylkes billedarkiv

Fredriksstad

3 comments

  • Fotografen står ytterst på Bjølstadfjellet, der det går ned i ''dær'n'' Dahl på Kråkerøy, her lå dengang Skribsreder
    Niels Thorbjørnsen sitt nedriggningsverksted av seilskuter, de ble rigget ned og bygget om til lektere, som igjen
    ble brukt til å frakte, takstein og muresten fra de mange teglværk langs elva, de ble også brukt til å frakte
    gatesten, sand, salt og andre ting som fyllte meget. Thorbjørnsen vidresolgte så ankerkjetting, lanterner og tauværk fra
    de nedriggede skib til gjenbruk på andre skip... Så han var faktisk langt forut for sin tid.
    På venstre side, den lange rekka med spisse hus, var lagerbygningene til Brukseier Carsten Thiis, som solgte
    byggematerialer som plank, knubb og kledning, men også ved Efter Thiis kom Fredrikstad Kullforretning (senere Nielsen & Sønner)
    Den litt større brakka lenger oppe ved seilskibet var byens Saltlager, det lå der faktisk frem til 1934 hvor det ble
    revet ned. Inn til venstre bak Thiis lagret kan vi se tårnet på Turnhallen, bak den skimter vi gavlen på J. N. Jacobsen's
    Lykkeberg

  • Det vi ser til venstre langs elva er kullbodene til Carsten Thiis, hvor det ble solgt kull og koks. Lykkeberg ligger ikke på Cicignon. Det vi ser er Hiorthgården - eller Juelegården som den senere ble kalt etter at Julius C Juel overtok eiendommen i 1892. Den ble revet i 1952 for å gi plass til Sentralsykehuset. (Kilde: Cicignon - fra festningsverk til villastrøk -red Svein Skahjem)
  • historien om "Høvding"kan ikke stemme,i følge Knut W Engebretsen som har skrevet om slepebåter i ælva,tilhører slepebåtene her C.A.Borgersen han eide en "Høvding" mellom 1905-17 den var bygd i Bergen i 1874 kom tilbake i til ælva i 1927 under navnet "Høvdingen",skrota her i 2014,eier Paulsen,Greåker

    I følge svensk register var Fmv's Høvding tømmersleper i Sverige,og var her en tur iår 2ooo som "Fredrikshald",da norsk.Av dette følger at museet bruker feil "Høvding" i et bilde der den sleper barken "Fruen"

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to