• Salg av varmrøykt kvitfisk under De nordiske jakt- og fiskedager på Norsk Skogbruksmuseum i 1973. Fiskerøykinga foregikk i et nylagd anlegg, med muligheter for både kald- og varmrøyking, i friluftsmuseet på Prestøya. Her ser vi Gunhild Eknæs, kledd i busserull og med hatt på hodet, som serverte fisk med flatbrød og smør på papptallerkener fra et bord, mens en liten kundeflokk ventet. I bakgrunnen skimter vi røykeanlegget. I 1973 var røykeanlegget for fisk på vestsida av Prestøya nytt. Man kunne vise både kaldrøyking og varmrøyking, men det var den sistnevnte metoden som var raskest, og dermed best egnet for dette arrangementet. Varmrøyking er en tilberedningsmåte for fisk på linje med koking og steking. Den forholdsvis svale og kortvarige røykinga har begrenset effekt, og varmrøykt fisk har følgelig ikke like lang holdbarhet som kaldrøykt. Nytilberedt varmrøykt fisk er imidlertid delikat og velsmakende. Varmrøykingsanlegg lages gjerne på en bakkekam, med en forholdsvis kort røykkanal fra et punkt nede i bakkeskråningen opp mot ei tønne eller kasse, der fisken henges eller legges, og hvor røyken samles. Ved Skogmuseets røykeanlegg på Prestøya er det et kasseformet røykkammer med skuffer eller brett med nettingbotn, som fisken legges på. Kassa dekkes med et strieklede. Etter innledende fyring med ved, som etterlater seg glør i den nedre delen av røykkanalen, fyres det blant annet med einerbar, som gir fin røyk. Temperaturen inne i røykekammeret bør være mellom 60 og 80 grader. Det tar fra 45 minutter til to timer å få fisken serveringsklar, avhengig av fiskens størrelse, fyringa og av hvilket smakspreg som ønskes.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Salg av varmrøykt kvitfisk under De nordiske jakt- og fiskedager på Norsk Skogbruksmuseum i 1973. Fiskerøykinga foregikk i et nylagd anlegg, med muligheter for både kald- og varmr...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to