Portrett av Johan Leuthäuser Hirsch.

1 comment

  • Johan Leuthäuser Hirsch var første høyskoledirektør ved Den Høiere Landbruksskole i Ås (Norges Landbrukshøyskole, Universitet for Miljø og Biovitenskap). I tillegg var han første leder av Studentsamfunnet. På Universitetet i Ås er han idag kjent for å ha stiftet Hankattforeningen st. 1902. Hirsch's mening med å stifte Hankattforeningen var å gi den mannlige studenten en sosial ballast før de skulle ut i arbeidslivet. Hankattforeningen er idag norges eldste studentforening, og er like aktiv idag som den var for 110 år siden.

    På grunn av utenomfaglige aktiviteter (han var glad i damer, og levde utsvevende liv) ble han avsatt som høyskoledirektør i 1904 av landbruksministeren. Da han fikk denne beskjeden sa han at dette ville koste landbruksministeren hans jobb, hvilket det kort tid senere gjorde. Han var derimot høyt aktet blant studentene, og da han skulle forlate ås for godt, spente studentene av hestene og dro vognen til stasjonen selv. Han har idag fått en stor statue av seg selv på campus, og er idag en av kjempene innen norsk landbruksutdanning.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to