• Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar sprøyter vann inn i en roterende betongblander, som han nettopp har fylt med granfrøhams.  Dette var første fase i en våtavvingingsprosess, som skulle skille sjølve frøet fra frøvingene, som det ikke var hensiktsmessig å ha med når frøet skulle brukes i skogplanteskolene.  Etter at frøhamsen var fuktet fikk maskinen gå noen minutter, slik at massen ble godt eltet, før det ble tilført luft for å tørke frø og frøvinger igjen.  Blåselufta, som kommer fra et par støvsugerliknende innretninger på en hjell over de tre betongblanderne som ble brukt, føres gjennom den smale, grå slangen som her henger over armen til operatøren og karet foran betongblanderen.  Etter hvert som innholdet tørker, får rotasjonen og luftstrømmen de lette frøvingene til å løftes opp og flagre ut.  De samles opp i digre blikkbeholdere foran betongblanderne.  

Da dette fotografiet ble tatt hadde Skogfrøverket også fått en spesialmaskin for frøavvinging.  Vi skimter denne maskinen, som er gul, inne ved veggen helt til høyre i bildeflata.  Ved denne anledningen var den imidlertid full av furukongler, og Frode Murud fant det like greit å bruke betongblanderne. 

Fotografiet ble tatt våren 2011.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar sprøyter vann inn i en roterende betongblander, som han nettopp har fylt med granfrøhams. Dette var første fase i en våtavvingingsprosess, s...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to