• Stilisert fugleperspektivtegning av slokkingsarbeid i forbindelse med brann i barskog med gran- og furutrær.  Lendet er forholdsvis flatt.  Tegninga viser fem mann som arbeider med å etablere ei ”branngate” – et skogløst felt som ilden i hvert fall ikke kunne passere som «toppvarme» – i høyden som lyng- eller grasbrann (som var lettere å stanse) eller via gnister.  To av karene arbeider med å hogge grantrær i den sona som skulle bli branngate, mens to andre bar trærne og kvisten inn i den delen av skogen som lå nærmest brannfronten.  Det hogde virket skulle ikke bli liggende slik at det kunne danne «bruer» for flammene over branngata. 

I tekstheftet til bildeband nr. 1161 – «Skogbrannslokking II: Slokkingsmetoder» – har Birger Strømsøe, som var fagkonsulent for denne serien, skrevet følgende tekst om dette motivet:

«7.  BRANNGATE
Skal en kunne nedkjempe heftigere former for lav løpebrann, høy løpebrann eller toppbrann i områder med liten eller ingen vanntilgang, må slokkingsarbeidet skje med støtte av naturlige ildhindringer, eller i mangel av sådanne, av en oppryddet branngate.  Ved lav løpebrann kan branngatearbeidet innskrenkes til vekkrydding av hogstavfall – lave busker og lavtsittende grener i et belte av 2 til 8 m’s bredde – avhengig av brannen styrke.  Hogstavfallet bæres bort og spres i området mellom brannfronten og branngaten.  Gaten kan forsterkes ved at en i ytterkantens nærhet legger en jordstreng eller et vannbelte.»
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

"Branngate"

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to