«Fra Målselv statsskoger. «Bjørnfuru» i Dividalen.»
Gammel furustamme med avbarket sone som har stått slik lenge, med den konsekvens at treet har bygd opp reaksjonsved med bark omkring denne sonen, som dermed framstår som et grått s ...
Gammel furustamme med avbarket sone som har stått slik lenge, med den konsekvens at treet har bygd opp reaksjonsved med bark omkring denne sonen, som dermed framstår som et grått speil i stammen. Det barkfrie partiet befinner seg i lett tilgjengelig høyde over bakken.
Dette kan være et spor etter samisk barktaking. På forsommeren skal det nemlig ha vært vanlig at samer samlet bark fra furu med sikte på å bruke det som kosttilskudd. Avbarkinga ble utført med kniver, som i noen tilfeller skal ha vært utført i horn (materiale fra reinsdyrgevir). Den ytre, grove skorpebarken skrapte samene vekk, det var det kvite bastlaget mellom barken og veden samene var ute etter. Dette kunne spises ferskt, men også tørkes og blandes, både i fiske- og kjøttretter, samt i blodsupper og buljongaktig kraft. I etnisk norske sammenhenger assosieres ofte barkeprodukter i mat med nødsituasjoner der det gjaldt å lindre sult, blant samene var dette en ettertraktet ressurs som inngikk i hverdagslig kosthold.
Gammel furustamme med avbarket sone som har stått slik lenge, med den konsekvens at treet har bygd opp reaksjonsved med bark omkring denne sonen, som dermed framstår som et grått speil i stammen. Det barkfrie partiet befinner seg i lett tilgjengelig høyde over bakken.
Dette kan være et spor etter samisk barktaking. På forsommeren skal det nemlig ha vært vanlig at samer samlet bark fra furu med sikte på å bruke det som kosttilskudd. Avbarkinga ble utført med kniver, som i noen tilfeller skal ha vært utført i horn (materiale fra reinsdyrgevir). Den ytre, grove skorpebarken skrapte samene vekk, det var det kvite bastlaget mellom barken og veden samene var ute etter. Dette kunne spises ferskt, men også tørkes og blandes, både i fiske- og kjøttretter, samt i blodsupper og buljongaktig kraft. I etnisk norske sammenhenger assosieres ofte barkeprodukter i mat med nødsituasjoner der det gjaldt å lindre sult, blant samene var dette en ettertraktet ressurs som inngikk i hverdagslig kosthold.
Title«Fra Målselv statsskoger. «Bjørnfuru» i Dividalen.» (Innskrift på kartotekkort fra den statlige skogetaten med opplimt kontaktkopi av fotografiet.)
Dette fotografiet er hentet fra et arkiv der bildene i hovedsak er tatt av statens regionale skogforvaltere og medarbeidere fra Skogdirektørens kontor (senere Direktoratet for statens skoger) i samband med befaringsreiser i forvaltningsdistriktene. Negativsamlinga, med samme nummerering, er også overlatt til museet, men mye mangler og noe er dårlig bevart, blant annet fordi opptakene i hovedsak er gjort på nitratfilm. Dette bildet har ikke bevart originalnegativ. Det fotografiske arkivet etter det statlige skogtilsynet inneholder også et større antall diaskopier, samt originale positivkopier utenfor katalogsystemet, men med samme originalnummerering fra DSS. Samlinga omfatter dessuten et betydelig antall nyere positivkopier som er registrert på emne og person hos DSS, uten egne nummer.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».