Samlebåndsduellen

article image

I dette DKS-opplegget blir elevene konfrontert med den industrielle arbeidsprosessen slik den fortonte seg for om lag hundre år siden, da samspillet mellom ny teknologi og nye arbeidsmetoder revolusjonerte industriarbeiderens hverdag.

I samarbeid med Moss kommune gjennom kultursatsingen «Den Kulturelle Skolesekken», gis tilbudet til alle elever på åttende trinn i Moss og Rygge. Tilbudet kan også benyttes av andre både på ungdomstrinnet og vgs.

Maximum attendees

30

Place

Moss, Norge se kart

Duration

60-90 minutter

Time period

November - juni

Cost

Free

Competency goals

Inneholder læringsmål for:
  • 8. - 10. trinn: Samfunnsfag (SAF01-04)

Samfunnsfag (SAF01-04)

grades 8 - 10

  • reflektere over korleis menneske har kjempa og kjempar for endringar i samfunnet og samstundes har vore og er påverka av geografiske forhold og historisk kontekst
  • utforske korleis teknologi har vore og framleis er ein endringsfaktor, og drøfte innverknaden teknologien har hatt og har på enkeltmenneske, samfunn og natur

Show competency goals

Fokusområde

Undervisningsopplegget gir et riss av den industrielle utviklingen i vesten frem mot de innovative løsninger som gjorde T-Forden allment tilgjengelig tidlig på 1900-tallet. Industrivirksomheter i Moss trekkes også frem som eksempler på de enorme endringene som preget folks arbeids- og livsvilkår i denne perioden. Det er et underliggende poeng å vise elevene at de nye standardiserte varene som fabrikkene produserte - stadig raskere og billigere - ikke bare var et resultat av maskiner, men av en mer effektiv organisering av arbeidet.

Innhold og gjennomføring

På museet får elevene en introduksjon til temaet før de deles i to arbeidslag som begge skal lage produktet "Vikleveil" på samlebåndet vårt i konkurranse med hverandre. Gjennom arbeidet får de erfare vesentlige prinsipper for industriell masseproduksjon, som arbeidsdeling, sentralisering, tidseffektivisering, standardisering og utkrystallisering av små spesialiserte arbeidsoppgaver. Slik får de også en forståelse av forskjellen mellom tradisjonell håndverksproduksjon og moderne industriproduksjon i samlebåndets tidsalder. Dermed kan undervisningsopplegget bidra til at elevene får bedre forutsetninger for å forstå samfunnsmessige endringsprosesser og deres innvirkning på mennesker.

Med samlebåndsproduksjon som prisme, viser dette undervisningsopplegget hvordan mennesker er formet av historisk kontekst, og utstyrer elevene med et bedre utgangspunkt for å reflektere over hvordan arbeid, produksjonsmåter og forbruk påvirker personlig levestandard og samfunnsmessig bærekraft.

Forberedelse og etterarbeid

Før dere besøker museet gjør dere denne oppgaven:

Se vedlagt film og diskuter i plenum arbeidsdeling i samfunnet og på fabrikken. Sett dette i sammenheng med annen undervisning om industrialisering eller andre relevante temaer med vekt på perioden 1850-1950.

Etter at dere har besøkt museet gjør dere denne oppgaven:

Lage papiresker og se deretter vedlagt film

Ved behov - kopier det følgende i et word-dokument og skriv det ut

Lag en papireske ved bruk av effektiv arbeidsdeling!

Varighet:

60-90 minutter

Materialer og forberedelser:

• Stoppeklokke for læreren (bruk mobilen din)

• Instruksjoner for å lage en eske (på skjerm)

• Instruksjoner for å lage en eske (på ark)

• papirark til å lage en eske

• Saks

Film som viser brettingen i sin helhet: https://www.youtube.com/watch?v=Cd5Z8hmcb10

Instruksjon som viser brettingen stegvis: https://www.wikihow.com/Fold-a-Paper-Box

NB. Arkene til eskene må være kvadratiske - se under (dersom du ikke har dette, så kutt til vanlige A4-ark slik at du har en stor bunke, evt. få elevene til å gjøre dette på forhånd)

Gangen i opplegget: (5 min)

Fortell elevene at de skal få anledning til å vise hva de har lært om arbeidsdeling etter museumsbesøket, der de samarbeidet ved samlebåndet. Fortell dem at de nå skal deles inn i like store arbeidslag (3-5 stykker) og lage flest mulig papiresker på kortest mulig tid i konkurranse med hverandre. På samme måte som i den virkelige verden gjelder det å være effektiv – tid er penger!

Øving (20 min):

Del elevene inn i arbeidslag, og del ut nok papir til hvert lag. La dem se filmsnutt som viser brettingen av esker i sin helhet og deretter instruksjon som viser brettingen av esker stegvis. Del ut bruksanvisningen på ark. Del ut en liten bunke ark til hver og la dem få lage en eske hver slik at de blir litt kjent med hva de skal gjøre (husk at arkene må være kvadratiske).

Runde 1 (10 min):

• Fortell elevene at de skal arbeide individuelt med å lage esker i 10 minutter, men at det er antallet hvert lag klarer å produsere til sammen som teller i konkurranse med de andre lagene

• Sett i gang stoppeklokken og la dem holde på i nøyaktig 10 minutter

• Tell opp og se hvilket arbeidslag som har laget flest esker

Runde 2 (15 min):

• Fortell elevene at de nå skal gjøre det samme, bare at nå kan arbeidslagene samarbeide for å lage esker. Si at de kan velge hvordan de vil organisere arbeidet mellom seg, men at det kan lønne seg at hver person spesialiserer seg på noen få oppgaver.

• La arbeidslagene få noen minutter til å lage en plan.

• Sett i gang stoppeklokken og la dem holde på i nøyaktig 10 minutter

• Tell opp og se hvilket arbeidslag som har laget flest esker

Debrief (10 minutter):

• Hva la dere merke til?

• Når produserte gruppen flere esker – runde én eller runde to?

• Hvorfor var den ene runden mer effektiv enn den andre?

• Produserte noen grupper flere esker enn andre? Hva gjorde de annerledes?

Se vedlagt film (6 min)

Oppsummer filmen sett i forhold til det dere har lært gjennom hele «Samlebåndsduellen» (5 min)

Hvordan få kvadratiske ark av A4-ark

Hvordan brette ark til esker

Order form

More school experiences

School
Card Image

Sau i Dalane

Dalane Folkemuseum

Kunst og håndverk Samfunnsfag grades 5 - 7
School
Card Image

Feyer & Fayancemysteriet

Dalane Folkemuseum

Samfunnsfag Kunst og håndverk grades 3 - 4
School
Card Image

Porteføljeindustrien i Halden

Halden historiske Samlinger

Samfunnsfag grades 5 - 7

Share to