Cora Sandel (Sara Fabricius) ble født 20. desember 1880. Perspektivet Museum feirer 140-årsjubileet for dette med å lage utstilling, og deler på Digitalt Museum fra en rikholdig samling med kulturhistorie og kunst.

Cora Sandel-samlingen på Perspektivet Museum

Perspektivet Museum er et museum for nyere historie og samtidskultur i Tromsø. Museet eier og forvalter store samlinger, og deler her kulturhistorie og kunst knyttet til Cora Sandel (pseudonym for Sara Fabricius). Dette er i anledning 140 års dagen for forfatterens fødsel i 2020, og at museet arbeider med en stor, ny utstilling om henne.

Perspektivet Museums hovedlokaler ligger i Storgata 95 i sentrum av Tromsø. I den flotte patrisiergården fra 1838 bodde Sara Fabricius med foreldre og brødre på begynnelsen av 1900-tallet. Museet har gjennom en rekke år arbeidet med å utvikle en samling knyttet til kunstneren. En stor tilvekst kom i 2016 i forbindelse med sønnen Erik Jönsson sin bortgang. Han hadde testamentert 25 malerier og to skisser utført av moren til Tromsø kommune, og disse forvaltes av Perspektivet Museum. Museet fikk også en stor mengde kulturhistoriske gjenstander, fotografier, bøker og arkivalia. Sammen med tidligere donasjoner eier og forvalter museet i dag en omfattende samling som reflekterer både liv og kunstnerskap.

Sara Fabricius ble født i Kristiania i 1880, og flyttet i 1893 til Tromsø. Som ung drømte hun om å bli maler, og etter to opphold på Harriet Backers malerskole flyttet hun i 1906 til Paris. Her bodde hun i 15 år, giftet seg i 1913 med den svenske billedkunstneren Anders Jönsson og i 1917 fikk de sønnen Erik. Noen år seinere sluttet Fabricius å male, og i 1922 ga hun ut sin første novelle under pseudonymet Cora Sandel. Dette var starten på et forfatterskap som i dag er kanonisert blant de beste i Norge med blant annet triologien om Alberte, romanen Kranes Konditori og en rekke noveller. Sara Fabricius døde i Uppsala i 1974.

Visit us

Share to