Stiftelsen Lásságámmi forvalter arven etter multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää.

About Stiftelsen Lásságámmi

Lásságámmi var Nils-Aslak Valkeapääs eget navn på det huset han lot føre opp på tomta han fikk i 50-årsgave fra Storfjord kommune. Tomta ligger på et svaberg, og huset var tenkt som en stor gamme — derav navnet som direkte oversatt betyr Svaberggammen.

Lásságámmi er også navnet på den stiftelsen som forvalter rettighetene til hans åndsverk. Stiftelsen ble etablert i 2004 og eies av Sametinget i Norge, Storfjord kommune, Troms fylkeskommune og Universitetet i Tromsø. I formålsparagrafen til stiftelsen står det at den vil forvalte arven etter Nils-Aslak Valkeapää etter den ånd og filosofi som fremkommer i hans arbeider og utgivelser.

Da Nils-Aslak Valkeapää døde, gikk Troms fylkeskommune og Kulturdepartementet i Norge inn med midler slik at den nyopprettete stiftelsen kunne kjøpe Lásságámmi, og begynne arbeidet med å gjøre det om til forsker- og kunstnerbolig. I tillegg til drift av kunstner- og forskerboligen, forvalter stiftelsen de etterlatte gjenstandene fra Valkeapääs hus, samt hans etterlatte fotosamling.

You'll find us here

Share to