Bergans har blitt drevet av dedikerte og lidenskapelige friluftsfolk i mer enn 110 år. Det begynte med en ryggsekk i 1908 og siden den gang har vi vært blant verdens ledende produsenter av tursekker. Vår reise har vært lang og inkluderer mange ulike produkttyper, likevel viser historien at det er ryggsekker som alltid har vært vår bærebjelke. I oppstarten av vårt digitale museum har vi derfor valgt å ta for oss denne kategorien først. Velkommen til en vandring i vår produkthistorie!

Om Bergans

Visste du at ryggsekken, slik vi kjenner den i dag, er en norsk innovasjon funnet opp av Ole F. Bergan i 1908? Den jaktglade og oppfinnsomme sykkelreparatøren fra Tønsberg var på tur i Skrimfjella da ideen om å stive av sekken med en kvist dukket opp. Han merket raskt at sekken ble mer komfortabel å bære. Da han kom hjem videreutviklet han ideen og tok i 1909 patent på ryggsekk med metallmeis.

Bergan selv var mer opptatt av mulighetene som lå i bilindustrien på den tiden og solgte i 1911 meis-patentet til tekstilgrossist Sverre Young i Kristiania. Young etablerte Bergans Meis og Ryggsekk-fabrikk i Kvadraturen i hovedstaden. Med strategisk markedsføring og leverandøravtale med Forsvaret fikk Young skikkelig dreis på butikken. Med fokus på det unike patentet ble Bergans Meis et nasjonalt ikon og fikk annerkjennelse verden over. Så høy anseelse at selv Roald Amundsen og Robert F. Scott valgte Bergans-sekker på sine ekspedisjoner.

Herfra har Bergans-historien vandret med ulike eiere over høye topper og ned dype daler, alltid med innovasjon og kvalitet som ledestjerne.

I dag er vi en ledende aktør innen utvikling av funksjonelt turutstyr og teknisk bekledning. Med et genuint ønske om å bidra til et mer bærekraftig forbruk, jobber vi målrettet for at våre produkter skal leve lengst mulig og påvirke naturen i minst mulig grad.

I tett samarbeid med profesjonelle friluftsfolk og eventyrere, utvikler vi teknisk turutstyr for alle nivåer. Vår unike historie og kunnskap om norsk natur er utgangspunkt for hvert eneste produkt vi lager. Dette har gjort flere av våre produkter til test- og prisvinnere, både nasjonalt og internasjonalt.

Visit us

Share to