Gita Norheim - Videre uten vinger (1996)
Gita Norheim - Videre uten vinger (1996)

Olaf og Signy Willums Legat

Porsgrunn Kommune har i sin kunstsamling et betydelig utvalg grafikk, fra noen av Norges fremste etterkrigskunstnere. Disse bildene er en del av det som kalles Olaf og Signy Willums Legat.

Du kan se mange av bildene i samlingen ved å klikke på denne lenken

OM SAMLINGEN

Kniv i vatn Kleiva, Per (copyright)
Skjærsilden Finne, Ferdinand (copyright)
Egget Johansen, Arnold (copyright)
U.T. - To kvinner Fjell, Kai (copyright)

I 1968 fikk Porsgrunn Kommune tilbud om å overta maleren Olaf Willums monumentale maleriserie «Draumkvedet». Serien på syv oljemalerier viser sentrale deler av det gamle visjonsdiktet fra Telemark, som har sitt opphav helt tilbake til slutten av middelalderen.

Vilkår for gaven var at det for kjøpesummen skulle opprettes et legat med maleren Olaf Willums navn. Formannskapet i Porsgrunn takket ja til familien Willums generøse gave, og kjøpesummen på kr. 70 000 ble så – etter avtale med kunstnerens arvinger Jan og Dirik Willums – avsatt på et fond som bærer navnet «Olaf og Signy Willums Legat».

I samarbeid med daværende formann i Porsgrunn kunstforening ble det utarbeidet statuetter for legatet. Den årlige avkastning av fondet ble i mange påfølgende år benyttet til innkjøp av bildende kunst, fortrinnsvis grafikk. Denne samlingen betegnes i dag også under tittelen ««Olaf og Signy Willums Legat».

«Draumkvedet»-bildene er også en sentral del av Porsgrunn kommunes kunstsamling, men må ikke forveksles med legatets samling. Disse maleriene står vel forvart på magasin, og blir tatt frem til heder og verdighet med jevne mellomrom.

Den syvende dag Storn, Willibald (copyright)
U.T. Sjur, Arne Bendik (copyright)
Kommentar til Hamlet II: Intruding Fool, Farewell Botnen, Trond (copyright)
U.T. Gundersen, Gunnar S. (copyright)

Grafikksamlingen omfatter mer enn hundre arbeider. Den dekker et bredt spekter av norsk etterkrigsgrafikk, med arbeider av fremtredende kunstnere som Willibald Storn, Arne Bendik Sjur, Trond Botnen, Knut Rumohr, Ludvig Eikaas, Per Kleiva og Gunnar Gundersen med flere.

I mange år lå samlingen magasinert, men i 1997 begynte man endelig med å realisere ønsket om at samlingen skulle presenteres for et publikum.

Samlingen ble gjennomgått og utvidet med flere innkjøp gjennom legatet. Hoveddelen ble montert som en fast utstilling i korridorer og møterom i Porsgrunn rådhus, en utsmykking som ble avduket i 2002. Det var kunstneren Inger Haugen som i samråd med legatets styre, hadde oppgaven med å velge ut bilder, supplere samlingen og montere utstillingen. Ser man nærmere på bildene og deres motiv vil man oppdage en humoristisk og underfundig tanke bak bildenes plassering, og måten det er gjort på gjør at alle bildene kommer til sin rett.

Noen av bildene ble også lånt ut til den nye avdelingen på Mule alders og sykehjem, som og noe er lagret på hovedbiblioteket.

Med dette fikk størstedelen av kunstsamlingen en verdig plass, og brukere og besøkende har hatt glede av en frodig og mangfoldig billedsamling.

OLAF OG SIGNY WILLUMS

Olaf Willums, et selvportrett

Olaf Willums var grafiker og maler, mangeårig kunstlærer og en av stifterne av foreningen Norske Grafikere i 1919.Som overlærer i grafikk-klassen ved Statens håndverks og kunstindustriskole frem til 1945, hadde han stor betydning for en hel generasjon norske grafikere.

Han ble født i Porsgrunn 25. april 1886. Han utdannet seg først som ingeniør i Tyskland, men etter noen år som turbinkonstruktør forlot han stillingen for å satse på sin egen kunstneriske løpebane. Han hospiterte høsten 1912 i Statens kunstakademis tegneklasse hos Halfdan Strøm samtidig som han begynte ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Senere studerte han videre i København og i Paris.

Tross reiser i Europa og diverse studieopphold, forble han lite påvirket av de modernistiske strømningene som rådet. Han var en tradisjonalist, men mangelen på kunstnerisk nyskapning tok han igjen på stor teknisk dyktighet innen ulike grafiske teknikker.

Sitt mest personlige uttrykk fant Willums i tresnittene, som avspeiler hans store interesse for norsk folkediktning. Det var i forlengelse av dette at han også kom til å la seg fascinere at «Draumkvedet»-mytologien. De siste 25 år av livet viet han seg helt til maleriet, der han også forble innenfor den naturalistiske tradisjonen. Etter mer enn 30 års studier kunne han i 1958 stille ut de syv maleriene i «Draumkvedet»-serien for publikum. Tematikken hadde også preget en del av hans senere grafikk.

Olaf Willums døde 25. februar 1967.

Signy Willums var også kunstner. Hun var datter av en lensmann i Bjørnør og ble født 9. august 1879. Hun giftet seg med Olaf i 1915.

Som Olaf var hun som kunstner sterkt naturalistisk innrettet, og malte figurbilder og portretter, interiører og oppstillinger, foruten norske landskap fra Øst- og Sørlandet, særlig fra Telemark. Hun var på flere kunstneropphold rundt om i Europa, og lot seg der inspirere til en rekke by- og folkelivsskildringer. Hun deltok på Høstutstillingen og en rekke andre nasjonale kunstmønstringer over mange år.

Hun hadde sin utdannelse ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Kristiania, og reiste med Olaf på de samme studieoppholdene med i København og Paris. Hennes naturalistiske stil ble etter hvert influert av en mer impresjonistisk innflytelse, men denne kom nok i stor grad fra tiden som elev av maleren Søren Onsager og mindre fra den franske skolen.

Signy Willums døde 27. juli 1959.

Les mer om Olaf Willums på Norsk biografisk leksikon

Les mer om Signy Willums på Norsk kunstnerleksikon

U.T. Bohnet, Hans Dieter (copyright)
Ventende okse Due, Nina (copyright)
Nattskyer Hagen, Else (copyright)
Hvile Finborud, Kristian (copyright)

Du kan se mange av bildene i samlingen ved å klikke på denne lenken

Det er gledelig for Porsgrunn Kommune å nå kunne presentere denne samlingen også på en gjennom Digitalt Museum, til glede for et enda større publikum. Dette kan gi de som besøkende og andre som stopper opp ved bildene, mer om bakgrunnen for kunsten.

Vi tror og håper at dette gir utgangspunkt for en god kunstopplevelse av Porsgrunn Kommunes samlinger, og retter en særlig takk til familien Willums og de som ellers har bidratt til å kjøpe inn og sikre bildene for kommunens innbyggere.

*

Dette er en omskrevet og utvidet versjon av en katalogtekst, utarbeidet i forbindelse med avdukingen av Legatets grafikksamling i Rådhuset i Porsgrunn i 2002. Ytterligere informajon fra Norsk biografisk leksikon (nbl.snl.no) og Norsk kunstnerleksikon (nkl.snl.no).

Om du ønsker mer informasjon eller har spørsmål angående Porsgrunn Kommunes kunstsamling, vennligst ta kontakt med Kulturkontoret, Porsgrunn Kommune.

Share to