Kjærlighetens magi

Det sies at kjærligheten er magisk, og skal man tro den gamle folketroen er dette også et faktum. Hugvending, kjærlighetsformler og tydelige fremtidstegn - i følge folketroen er dette er kjærlighetens magi, enten du vil eller ikke.

Magi i hverdagen

Folketroen har stått sterkt i historien. Selv om magi ble ansett som noe skummelt og noe som kunne gå galt, var det likevel mange magiske råd blant folk, også for å få den du hadde kjær. Og kanskje mange tenkte at selv om det ikke var lov, om man i verste fall måtte forhandle med den onde selv og om det kunne gå galt, var det verdt det. Alle som har kjent stormen av forelskelse, kan kanskje kjenne seg igjen her? Nå i dag, hadde vi kanskje tenkt oss om to ganger før vi gav vår kjære en sukkerbit som var dynket i svette. Det gjorde nok våre forfedre også, men for mange kan forelskelsen være så sterk at man gjør alt man kan for at følelsene skal gjengjeldes.

Magi var noe som fulgte hverdagen til menneskene tidligere. Vi vet at man i gamle dager trodde på vetter og ånder. Disse kunne være både gode og onde. Etter hvert som tiden gikk, endret troen seg noe, men fortsatt stod magien og det mystiske fast i menneskenes sinn. Spesielt det med kjærligheten, er noe menneskene har vært opptatt av i alle tider, og det var kanskje ekstra spennende å prøve å finne ut hvem du skulle gifte deg med eller prøve å vende kjærligheten til din utkårede mot deg.

I dag finnes det mye litteratur om folketroen og magi. Her er noen utdrag fra boken Kjærlighetsmagi av Ørnulf Hodne som viser deg hvordan du kan få vite hvem du blir gift med, hvordan du kan vinne din kjæres kjærlighet eller hvordan du kan unngå at noen vender din hug mot seg. Vi har tatt utgangspunkt i tipsene fra Østfold.

Hugvending

Hugvending er når man vender sin utvalgtes sinn mot seg, altså man får noen til å legge all sin elsk og kjærlighet til deg selv, til tross for at personen i utgangspunktet ikke er forelsket i deg. Dette innebar ofte å bruke kroppsvæsker, som for eksempel blod eller svette, eller du kunne bruke dyr eller urter. Å vende andres hug mot seg selv, kunne nok være fristende, men husk; det finnes kurer mot hugvendingen.

Sist, men ikke minst, er det viktig å huske på at en hugvending ikke varer evig. Så fort man er gift, vil det gå over og all kjærligheten vil i verste fall bli til hat. Dersom dette likevel er noe som frister, anbefales det å passe på at alt går etter planen.

Kjærlighetsformler

En av formlene for kjærlighetsmagi, er blant annet å risse inn enkelte ord på et eple. Da er det viktig å passe på at det faktisk er den rette, utkårede som spiser eplet. Tenk om det ikke er den unge, vakre jenta du er forelsket i som spiser, men hennes 90 år gamle oldemor? Eller oldefar? Eller, som en historie forteller - at jenta var redd for at gutten drev med hugvending og gav eplet til en gris. Etter dette, skulle grisen ha fulgt etter gutten overalt.
Som leseren forstår, er ikke dette noe vi anbefaler å utføre. Likevel, er det interessant å lese noen eksempler på hva man kunne gjøre:

«Man stikker seg med nål i venstre lillefinger og lar tre dråper blod dryppe på et stykke hvitt sukker, og bærer etterpå samme sukkeret tre torsdagsnetter under venstre arm på bare kroppen. Så legger man det i et glass brennevin og gir kvinnfolket det å drikke» - Ørskog 1830

«Ta tre rosiner, svisker eller fiken og legg dem i venstre armhule. La dem ligge til svetten er trukket inn i dem, og gi dem til jenta du vil skal elske deg. Da får hun deg hjertelig kjær» - Rygge ca 1780

«Ta et fullt krus øl og drikk med den piken du elsker, mens du sier disse ordene hemmelig ned i kruset: Melchisedech qvi siiguet gros Religani. Mellom hvert ord skal du puste i kruset med både nese og munn. Da elsker hun deg» - Borge ca 1735

«Ta tungen til en orm og bær den på deg til kirken tre søndager. Og bær den siden når du frir. Eller legg den under tunga di og kyss jenta. Da får du et ærlig ja.» - Rygge ca 1780

Dersom du synes dette høres litt skummelt ut, og er redd for at noen skulle gjøre det samme mot deg, finnes det enkelte bøtemidler. Går du med et plagg på vrangen, er det vanskeligere å kaste trolldom på deg. Dersom du også slår den du tror prøver å vende hugen mot seg med håndflata, skal trolldommen gå over. Når man tenker over det, gir dette mening, for hvem vil vel trollbinde noen som deler ut ørefiker?

Tegn for fremtidens kjærlighetsliv

Dersom man ikke ønsker å gå så langt som å faktisk vende noens hug mot en, kan det vært morsomt å se hvilke tegn for fremtidens kjærlighetsliv som finnes i hverdagen. Dette kan være enkle hendelser, som for eksempel at når du ikke har drukket opp kaffen din og tenker at det er lurt å bare fylle på med litt mer for å få den varm, er det lurt å tenke over at hvis du gjør det, får du en slem svigermor.
Andre eksempler på tegn for fremtidens kjærlighetsliv kan være:

Jenter med langt, tykt hår skulle få et lykkelig gifte.

Jenter som mistet hår, skulle snart bli gift, for da skulle hun gå med koneskaut.

For å finne den rette mannen, pass på at han er snill med dyrene - en mann som er snill med dyrene, er også snill med kona.

En ugift jente som legger fra seg strikketøyet uten å strikke ut pinnen, får et lite problem - det betyr nemlig at frieren snur på hjemveien.

En jente som svir grøten, blir ikke gift det året. Den jenta som derimot lager fin grøt, får en fin mann.

I eksemplene over ser vi at det ligger også pedagogiske metoder i overtroen. Kort sagt: gjør du noe bra, så skjer det noe bra. Passer du arbeidet ditt og gjør som du skal, så blir du lykkelig.

Et knippe "magiske" gjenstander:

Hvem er den utkårede?

Mange ugifte den dag i dag lurer på hvem de skal ende opp med til slutt. Dette var ikke noe annerledes tidligere. Mange lurte på om de fikk en god og snill partner og hvordan livet ville bli. Så, hvordan finner man ut hvem man blir gift med?

Ofte hang dette sammen med de magiske dagene, som jonsok, juleaften eller i påsken. Disse dagene var det mange onde ånder ute, og magien lå i lufta. Derfor var det størst sjanse for å få til litt magi. Dersom man ikke vil vente helt til jul kan vanlige torsdagskvelder også fungere. Noen tips kunne man også ta i bruk uavhengig av hvilken dag det var:

«En skulle telle sjustjernene sju kvelder på rad. Den du først hilser på etterpå, heter det samme som kjæresten din» - Eidsberg

«Den som ville se sin tilkommende kjæreste eller ektefelle i drømme, kunne gjøre følgende: Man kokte drømmegrøt og spiste den like før man la seg. Oppskriften var tre spiseskjeer vann, en spiseskje mel og en spiseskje salt» -Idd

Folketroen viser at kjærligheten har stått sterkt i menneskenes sinn. På samme måte som i dag, er det kjærligheten, hvem man er forelsket i og hvordan man skal få sin utkårede mange snakker om. Ettertiden har ofte et inntrykk av at tvangsekteskap var helt vanlig i «gamle dager». Man kan ikke nekte for at dette skjedde, men når man ser hvor opptatt menneskene som levde på denne tiden var av kjærligheten, kan man også kanskje anta at det ikke alltid var tvang som skapte bånd mellom mennesker?

Lyst å lese mer om kjærlighetens kulturhistorie?

I museenes samlinger finnes det spor av gammel kjærlighet. Disse gjenstandene gir oss perspektiver på hvordan vår måte å nærme oss hverandre på er i kontinuerlig endring. Kjære Tindergenerasjon, les og lær.

Kilder

Ørnulf Hodne 2012: Kjærlighetmagi. Folketro om forelskelse, erotikk og ekteskap

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to