Dronningna aff Moriland

Tapisseriveving var vanlig i Europa fra tidlig middelalder. Det sies at vevkunsten spredde seg nordover i Europa på 1500-tallet.

Veggtepper lunet vegger i kirker, herregårder og slott, samtidig som de pyntet opp rommet. I Mellom-Europa var det mest menn som vevde, tilknyttet profesjonelle håndverksveverier. I Norge var veving bygdehåndverk utført av kvinner.

I boka I arbeid og fest skriver Anders Sandvig at han en dag fant et vakkert teppe på kontoret sitt. Det viste seg å være en gave fra norskamerikaneren med navn Roquam, som hadde vært lærer på Lillehammer. Teppet er antagelig fra annen halvdel av 1600-tallet og skal opprinnelig komme fra Prestgard i Heidal.

Opphavet til motivet på det vakre teppet finner vi i Bibelen i 1. Kongebok. Der fortelles det om kong Salomo som hadde større visdom og makt enn noen annen fyrste. Dronningen av Saba kom for å undersøke om dette stemte. I likhet med andre klarte heller ikke hun å sette ham fast. Kong Salomo kunne svare på alt. Teppet har inskripsjonen: «Dronningna aff Moriland kom att høre konning Samons visdom». Inskripsjonen er speilvendt.

Renninga i teppet er i lin med innslag i ull fra spelsau. Garnet er plantefarget og har med tiden blitt noe falmet. Initialene GTI er brodert inn, og EPD er vevd inn. Det er ikke kjent hvem bokstavene henviser til. Kanskje er det veversken eller eieren av teppet. Det finnes kun tre andre kjente utgaver av dette motivet på museer i Oslo, København og London.

Billedteppe SS-2078

Veverske ukjent, 1650–1700

Heidal, Sel

Høyde 190 cm, bredde 141 cm

Foto: Kåre Dehlie Thorstad, Maihaugen

IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser

Billedteppene vises i Maihaugens basisutstilling IMPULSER. Et gjennomgående tema i utstillingen er kulturell utveksling over landegrenser. Både i tekstiler og i treskurd ser vi påvirkningen utenfra, for eksempel i rike akantusskjæringer eller silkebrokader. Impulsene har kommet enten ved at folk har krysset grenser, eller gjennom handel og import. Det ga inspirasjon til særegne uttrykk i møte med bygdehåndverkere, kunstnere, lokal materialbruk og økonomi. Påvirkningen gikk på tilsvarende måte ut av regionen gjennom eksport av varer og ideer.

Mer om teppet:

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to