Trøye fra Oplandske Regiment

Som Frankrikes Ludvig 14. (1638–1715) ble den dansk-norske kongen opptatt av at soldatene var likt kledd. I 1711 besluttet Frederik 4. (1671–1730) at hele den danske og norske hær skulle ha røde uniformer.

Ønske om ensartet bekledning

Den grønne fargen på detaljene har endret seg etter over 200 år. Audbjørn Rønning/Maihaugen

Først ut på 1600-tallet begynte kongemakten å interessere seg for hvordan soldatene gikk kledd. Dette hadde sammenheng med utviklingen i samfunnet generelt. Kongens og statens innflytelse og makt økte. Stadig flere forhold ble detaljregulert – også soldatenes bekledning.

Soldater bærer uniformer av praktiske og taktiske årsaker. De skal skåne kroppen for slitasje fra utstyr og aktivitet. De skiller venn fra fiende og menig fra offiser. Uniformen gir bæreren myndighet, makt og prestisje. Den bygger opp under et fellesskap, en korpsånd.

Inspirasjon fra Frankrike

Ludvig 14.s Frankrike var et foregangsland innen smak, kultur og organisering på 1600-tallet. Landet var en pådriver også i den militære utviklingen. Impulsene fra Frankrike nådde Danmark-Norge. Ord som armé, løytnant, kavaleri, bataljon, korps, og selve ordet uniform, ble en del av språket rundt 1700.

Avdelingstilhørighet skulle vises ved farger på krage, ermeoppslag, knapper og bukser. Kong Frederik var av huset Oldenburg, og fargene i husets slektsvåpen er rødt og gult. Det forklarer rødfargen i soldatenes uniformer.

Jakken har knapper av tinn Audbjørn Rønning/Maihaugen

Hæren ble mer og mer opptatt av at uniformene skulle være behagelige og funksjonelle. Jakkene ble kortere, og en god del pynt falt bort av økonomiske årsaker. Den røde jakka har hvitkantede grønne detaljer og tinnknapper. Grønnfargen var Oplandske geworbne infanteriregiments kjenningsfarge omkring 1800. Denne jakka er en av flere godt bevarte uniformsdeler fra den dansk-norske hær som finnes i Norge. I Danmark finnes det færre. Forskjellen skyldes at den ødeleggende klesmøllen først kom til Norge etter 1850.

Gjenstanden vises i Maihaugens basisutstilling "IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser". Et gjennomgående tema i utstillingen er kulturell utveksling over landegrenser.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to