main article image
Audbjørn Rønning/Maihaugen

Verdens eldste revolver?

Georg Reichwein (1593–1667) var en tysk offiser som ble rekruttert til Norge av kong Kristian 4. Reichwein eide denne revolveren som trolig er verdens eldste.

Kong Kristian 4. av Danmark-Norge opprettet i 1628 den norske hæren gjennom en lov som organiserte stående styrker. Målet var å beskytte riket mot overfall utenfra. Danmark-Norge var utsatt siden riket hadde vært i krig med den tysk-romerske keiser siden 1625. Til å lede de norske hæravdelingene ble det rekruttert offiserer, og mange var fra Tyskland. En av dem var Georg Reichwein. Han var født i 1593 i Kassel og var en velutdannet mann med krigserfaring. Reichwein ble i 1628 ansatt som kaptein ved det Akershusiske nasjonale infanteriregiment. Etter å ha vært inn og ut av tjeneste i den norske hæren ble han endelig kapteinvaktmester på Bergenhus festning. Revolveren, som har en innskrift med årstallet 1636, kan være knyttet til denne utnevnelsen.

På kolbeknappen er det festet en sølvplate med inskripsjonen 1636 Audbjørn Rønning/Maihaugen

Revolveren ble produsert i Nürnberg i 1597 av våpensmed Hans Stopler. Håndholdte pistoler kom tidlig på 1500-tallet, og revolveren er en videreutvikling av disse. Å revolvere betyr å «rulle tilbake». På denne revolveren dreies tønna rundt. Den har åtte kammer, og låsen/avtrekkermekanismen er en snapplås. Reichwein ble senere kommandant for Oplandske Infanteri Regiment, og han fikk garden Åker ved Hamar. Han ble generalmajor og seinere adlet. Familien Reichwein knyttet seg også til Lillehammer. Generalmajorens sønn het også Georg Reichwein (1630–1710) og var offiser. Han eide gardene Hammer, Sorgendal, Vingnes og Jørstad på Lillehammer. Det er grunn til å tro at Reichwein-familiens tilknytning til Lillehammer er grunnen til at vi i dag kan se verdens eldste revolver stilt ut på Maihaugen.

På låsblikket finnes smedmerket til våpensmed Hans Stopler fra Nürnberg, en spore. Audbjørn Rønning/Maihaugen

Gjenstanden vises i Maihaugens basisutstilling "IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser". Et gjennomgående tema i utstillingen er kulturell utveksling over landegrenser.

Share to