main article image

Bryllup på Otteid julen 1870

Da Valborg Soot skulle gifte seg, gikk ikke alt som planlagt.

Valborg Selma Caroline Soot ble født 14. juni 1850 som det femte av Ole og Sidsel Soot´s elleve barn. Oles far var den kjente kanalbyggeren Engebret Soot (1786-1859). Han var ansvarlig for byggingen av Otteidkanalen, Sootkanalen (Grasmo) og Haldenkanalen. Ellers var han engasjert i de fleste større vassdragene på Øst- og Sørlandet og ble tilkalt til kanalarbeider i Gøteborg og til Götakanal. Engebret Soot fikk bygget Sootgården på Østre Otteid, hvor han og hans familie flyttet inn rundt 1827. Dette ble et herskapelig innslag i grenseskogene. I årenes løp var det mange familiefester og bryllup på Sootgården. «Gjillære og gjillære, grommære og grommære» uttalte en lokal husmann da han skulle beskrive velstanden og festlighetene på gården.

Da Valborg var 4 år gammel flyttet familien hjem til Oles foreldre på Sootgården i Øymark. Det var en livlig søskenflokk, men når det ble vel mye bråk, holdt det med at bestefar Engebret Soot stakk hodet inn av døren med bemerkningen: «Veksler dere meninger?». Da ble det umiddelbart stille. Engebret Soot døde da Valborg bare var 8-9 år i 1859, men hun hadde gode minner om en kjærlig og omsorgsfull bestefar. Selv om familien var av bondeætt, fikk barna nærmest det en må kalle en by-oppdragelse. Døtrenes vakre og velpleide hender skulle ikke gi inntrykk av at de hadde bedrevet grovarbeid. Det ble sagt at de aldri hadde melket en ku. For de unge pikene var det første bud å bevare sin uskyld og «holde seg ren» som det het. Den viktorianske tid medførte at de hadde eget badehus med trapp ut i vannet hvor tregulv ble lagt over den fine sandbunnen. Det var også bygget skjermer på begge sider av badehuset, slik at ingen skulle komme til å kaste et blikk på badenymfene.

Valborg Soot giftet seg med en ung herre fra Fredrikshald ved navn Frederik Zimmer. Han var ansatt i den merkantile avdeling ved Saugbruksforeningen. Det var mye prestisje knyttet til Soot-bryllupene. Folk valfartet til kirken fra tre bygder for å se, og det ble snakket om dem i årtier i etterkant. Det var mange prektige og glade brudefølger som i årenes løp dro fra Otteid til Øymark kirke og tilbake igjen under dundrende salutt til fest og dans i brudens hjem. Men da Valborg skulle gifte seg, gikk ikke alt som planlagt. Det var fjerde juledag og gnistrende kaldt. Brudefolk og gjester skyndet seg fra Otteid til kirken. Da de først kom dit, ble de møtt med beskjed om at vielsen måtte utsettes. Soknepresten Johan Ludvig Heyerdahl hadde dessverre forfrosset en stortå på den 2 mil lange reisen over islagte sjøer fra Aremark prestegård. Nå satt han i sakristiet med stortåen i vann og store smerter. Brudepar og følge måtte bare vente. Da tåen omsider var reddet, ble vielsen utført til alles store glede. Det lykkelige nygifte par dro hjem til Otteid, mens dombjellene klang og snøen sprutet fra hestehovene.

At dikteren og forfatteren Jonas Lie var en venn av familien sier litt om Soot-dynastiets omgangskrets. Til bryllupet skrev han en egen sang dedisert til brudeparet. På grunn av datidens dårlige postforbindelser kom dessverre sangen for sent frem til bryllupsdagen. Først ved sølvbryllupet i 1895 ble den fremført.

Litteratur Zimmer, Alfred (1950). Valborg Zimmer f. Soot. 14. juni 1850 – 14. juni 1950. Noen minneblad. Trykket: Thronsen & Co.s Boktrykkeri, Oslo

Julebryllupet fant sted i Øymark kirke 1870. Slik ser kirken ut i dag. Dagens kirke ble innviet i 1879. Foto: D. Nævdal
Øymarksjøen var den gang dekket av tykk is. Foto: D. Nævdal
Den gamle tømmerkirken brant ned i 1875. Bildet er hentet fra lokalhistoriewiki.no

Order this image

Share to