main article image
Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen

Felekasse eller fidelkasse

På Maihaugen finnes ei felekasse påmalt årstallet 1566. Den er fint formet, med fasong som ei fele, men det er grunn til å tvile på at det har det vært kassa til ei fele.

Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen

Maihaugen gjorde en C14-datering av kassa, og sannsynligvis stemmer dateringen 1566. Men både størrelse og form gjør at ei vanlig fele ikke passer nedi. Spørsmålet blir da om det har vært en mindre feletype eller et annet instrument i kassa. Den eldste registrerte felekassa i Norge er på Voss folkemuseum. Årstallet 1512 er skåret inn i lokket. Denne kassa er formet annerledes enn Maihaugens eksemplar, og kan ha husa ei lita hardingfele. De gamle felekassene reiser mange spørsmål om felas utvikling, ikke bare i Norge, men også i Europa. I Italia finner man ikke dokumentasjon på fele eller fiolin før rundt 1520. I Norge har vi antageligvis felekasser fra 1512 og 1566.

Begrepene fiolin og fele blir brukt om samme instrument. Fiolin blir oftest knyttet til klassisk musikk og fele til folkemusikk. Man går ut ifra at instrumentet ble utviklet fra Viola da braccio i første halvdel av 1500-tallet og videreutviklet de neste hundreårene av kjente fiolinmakere som Amati og Stradivari. Fidel er et eldre strykeinstrument omtalt i den norrøne litteraturen. Den har ei form som kunne passe i den gamle kassa på Maihaugen. Fidel hadde fem – sju strenger pluss understrenger og ble etterhvert erstattet av andre strykeinstrumenter, som fela. Det er grunn til å tro at fidel fremdeles var i bruk i Norge så sent som på begynnelsen av 1600-talet. Kan felekassa ha vært ei fidelkasse?

Gjenstanden vises i Maihaugens basisutstilling "IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser". Et gjennomgående tema i utstillingen er kulturell utveksling over landegrenser.

Order this image

Share to