Foto: Trine Gjøsund / Østfoldmuseene – Avdeling Moss by- og industrimuseum
Foto: Trine Gjøsund / Østfoldmuseene – Avdeling Moss by- og industrimuseum Foto: Trine Gjøsund / Østfoldmuseene – Avdeling Moss by- og industrimuseum

Kakebokser av blikk

For mange av oss er gjensynet med de kjente og kjære kakeboksene den første smaken av jul. Disse trofaste bruksgjenstandene, som ofte går i arv fra generasjon til generasjon, bærer minner med seg om juleforberedelser, nystekte småkaker og duften av sirup, nellik og kanel.

De røde boksene med inskripsjonen Kaker, levner ingen tvil om bruksformål og er antagelig levert av en norsk produsent i første halvdel av 1900. Hvilken vet vi ikke, for den norske blikkemballasjehistorien er brokete – Kanskje kan våre lesere hjelpe? Tidlig på 1900-tallet var det blikkemballasjefabrikker både i Bergen, Stavanger, Oslo og Bærum. Men fra 1920-årene og utover, gjennom fusjoner og oppkjøp, ble en stadig større del av produksjonen samlet i Moss - Først under taket til Blekkens fabrikklokaler i Sundstredet 2 og Storgata 28, deretter under firmaene Noblikk Sannem, og fra 1991 Skanem Moss AS i Rabekkgata 6 på Høyda.

En sentral forløper til Skanem i Moss var J. A. Sannem A/S i Bergen, etablert i 1872, men i Skanems historiske portefølje er også en rekke andre blikkemballasjefabrikanter representerte. I 1929 fusjonerte Østlandske Blikemballagefabrik i Moss med bærumsfirmaet Brambani og Christiania / Oslo Blikemballagefabrik. De tre selskapene gikk sammen i Forenede Blikemballagefabriker – Foblik med produksjon i Moss. Etter 31 år slo Foblik seg sammen med Norske Blikkemballasjefabrikker – Noblikk, som var eid av Christiania Spigerverk. Målet med fusjonen var å bli sterke nok til å ta opp konkurransen med J. A. Sannem A/S, men også å komme i posisjon til å samle hele blikkvarebransjen. Den andre store bergenske produsenten, Blikktrykkeriet, var allerede en del av Noblikk. Etter lengre forhandlinger mellom familien Sannem og Spigerverket ble det fusjon fra 1. januar 1960. Det nye selskapet fikk navnet Noblikk-Sannem med hovedkontor og den største fabrikken i Moss. Roar Sannem, tredje generasjon i familien Sannem, ble administrerende direktør. Produksjonen i Bergen ble samlet i Fjøsanger.

I 1980 solgte Sannem-familien sine aksjer, og Elkem (tidl. Chr. Spigerverk) ble eneeier av Noblikk – Sannem. Bare en norsk konkurrent var igjen: Skanem i Stavanger, tidligere Stavanger Blikemballagefabrik. I 1991 solgte Elkem Noblikk Sannem til Skanem. Dette ble inngangen til en vanskelig tid, der deler av virksomheten gradvis fikk nye eiere i Danmark og Sverige, og produksjon ble flyttet til andre land. For Skanem i Moss var malingsspann et av hovedproduktene, og da plast mer og mer erstattet blikk, sank ordrene til fabrikken. Blikkemballasjeeventyret i Moss tok slutt i 2015, da ble produksjonen av blikkspann solgt til svenske Emballator. 50 ansatte mistet jobben, og byen måtte igjen ta farvel med en hjørnesteinsbedrift.

Beredskapsgruppa for industridokumentasjon i Østfold, som består av ansatte ved Østfoldmuseene, ble varslet før nedleggelsen. Gruppa filmet og dokumenterte bedriften, før produksjonen ble flyttet til Sverige. Moss by- og industrimuseum overtok deler av bedriftens historiske samling. Den representerer emballasjeprodukter til ulikt formål fra norske blikkemballasjefabrikker gjennom mer enn 100 år. At de fleste er vakkert dekorert og speiler datidens rådende stilretninger, vitner om at design og trykk var en like viktig del av produktet som selve metallvaren.

Kilde: http://industrimuseum.no/bedrifter/noblikk

Share to