main article image
Audbjørn Rønning/Maihaugen

Tessak var bondehærens våpen

I våpensamlingen til Maihaugen finnes over hundre tessaker, sabler av tysk opprinnelse. Betegnelsen tessak skriver seg imidlertid fra tsjekkisk, tesák, og betyr jaktsverd. Det vitner om østeuropeisk innflytelse på denne sabeltypen.

Folkets våpen

Kong Kristian 4. (1577–1648) påla hver mann å holde våpen til kongerikets forsvar. Rundt år 1600 kjøpte han inn store mengder tessaker for å væpne bøndene. Tessakene ble folkets våpen. Sablene er solide, gir hånden god dekning, og er godt egnet til å hugge med. Selv i hånden på en relativt uøvet person er de et skummelt våpen.

Tessak type A med kurvfeste med tre sidebøyler Audbjørn Rønning/Maihaugen

Tessakene er ofte omtalt som Sinclair-sabler. Det blir hevdet at sablene stammer fra de rundt 300 skotske leiesoldatene som delvis ble ledet av kaptein Georg Sinclair (1580–1612) på sin vei gjennom Gudbrandsdalen til Sverige i 1612. En norsk bondehær stanset og beseiret skottene ved Kringen, rett sør for Otta. Hendelsen fikk stor oppmerksomhet i samtida, og historia, mytene og tradisjonen omkring slaget er mangslungen – og fortsatt levende. Nye har også kommet til.

På slutten av 1800-tallet begynte viktorianske våpensamlere å bruke Sinclairs navn i tilknytning til tessakene. Sablene minnet om sverd fra det skotske høylandet, mente de. Dermed måtte sablene være skotske – brakt til Norge av leiesoldatene og benyttet ved Kringen. At stridende ved Kringen hadde tessak med seg i kamp, er sannsynlig. Men trolig var det bønder fra Gudbrandsdalen som var bevæpnet med slike sabler.

Gjenstanden vises i Maihaugens basisutstilling "IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser". Et gjennomgående tema i utstillingen er kulturell utveksling over landegrenser.

IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser

SS-17645

Order this image

Share to