Bebyggelse, Hanestad Gård, vestre
Bebyggelse, Hanestad Gård, vestre

Glomdalsbruden

Folkelivsskildringen Glomdalsbruden av Jacob Breda Bull ble første gang utgitt i 1908. Bull hentet gjerne inspirasjon, motiver og modeller for romanene sine fra Rendalen, som var han barndoms dal. Inspirasjonen for Glomdalsbruden er hentet fra Nedre Hanestad i Rendalen.

Bokomslag til Glomdalsbruden. Omslaget er tegnet av Gerhard Gjerding.

Hovedpersonen i romanen er Berit, dattera på Glomgården. Faren ønsker at dattera skal gifte seg med sønnen på en større gard i bygda. Men Berit og Tore Bråten, sønn på et mindre bruk i nærheten, er blitt glade i hverandre. Som en kontrast til Bulls tidligere roman, Østerdalskongen, får de unge denne gangen til slutt sin vilje igjennom. Romanen slutter med den store brudeferden og vielsen til Berit Glomgården og Tore Bråten, som endelig får hverandre (1)

Utflytterdagen,Glomdalsbruden 1953

Østerdølenes lag i Oslo har i mange år arrangert utflytterdager på Glomdalsmuseet i Elverum, senere Bull-museet i Rendanen. Under dette arrangementet er årets Glomdalsbrud blitt kåret. Det er i anledning disse arrangementene at Ottar E Akres Glomdalsbruddens vals er komponert. (2)

Glomdalsbruden er også blitt filmatisert. Filmen ble omtalt på denne måten i avisene da den kom: "Jacob Breda Bulls populære østerdalsroman er som bekjent blit filmatiert . Filmen har nylig gaat i Oslo under enorm tilstrømning og har slaat alle tildigere publipunsrekorder. Tre teatre opførte samtidig filmen i to maaneder hvolket aldrig tilnærmelsesvis har hændt i filmens historie." (3)

Utflytterdagen,Glomdalsbruden 1954
Glomdalsbruden Grønoset, Dagfinn
Utflytterdagen,Glomdalsbruden 1953
Utflytterdagen,Glomdalsbruden 1971
Glomdalsbruden 1948.
Utflytterdagen,Glomdalsbruden 1974

Share to