main article image

Bombingen av Bodø 27. mai 1940

27 mai 1940 ble Bodø lagt i ruiner av tyske bombefly. 30 bombefly ødela 420 av byens 760 hus. Brannene raste, og sentrum ble totalt rasert. Under krigen ble svært lite gjenoppbygget. Folk bodde og levde som best de kunne i midlertidige lokaler. Etter krigen ble byen gjenreist, og ble seende helt annerledes ut enn før. Med den kalde krigen kom også store militære installasjoner. Byen vokste og endret karakter fra en mindre fiskeri- og handelsby i tre, til en moderne militærby, flyby og administrativt senter i mur og betong. Bodø var ikke den eneste byen som tyskerne raserte fra luften i 1940. Under invasjonen ble en rekke norske byer utsatt for bombeangrep og massive ødeleggelser. Også under krigen opplevde flere byer å bli angrepet. Da av våre allierte som forsøkte å svekke tyskerne så mye som mulig. Særlig Vardø og Kirkenes på frontlinjen i nord, led mye og ofte. Denne lille nettutstillingen viser hvordan én norsk by endret karakter gjennom død og ødeleggelse, og hvordan folk tross alt greide å overleve i ruinene.

Bodø før krigen

Før Andre Verdenskrig var Bodø en fredelig, middelstor nordnorsk by, hovedsakelig dominert av trehus. Mange av dem svært vakre. Bodø var en ung by. Den fikk bystatus i 1816, men hadde svært få innbyggere på den tiden. Den første store veksten kom med de rike sildefiskeriene på 1870-tallet. I 1940, før Tyskland invaderte Norge og bombet byen til ruiner, hadde Bodø drøyt 6 000 innbyggere som hovedsakelig levde av fiske, fiskeforedling og handel.

Bombingen av Bodø 27. mai 1940

De tyske land-styrkene rykket stadig nordover etter invasjonen av Norge 9. april 1940. Men i midten av mai var de ennå langt unna Bodø, og det gikk sakte. Bortsett fra noen mindre tyske avdelinger som forsøkte å erobre Narvik, og som holdt på å tape den kampen mot norske og allierte styrker. I Salten-området sto det relativt store britiske styrker, og en liten flyplass var under bygging på Hernes-myrene, akkurat der hvor Norsk Luftfartsmuseum ligger i dag. Denne flyplassen åpnet 26. mai. Dagen etter sendte Tyskland 30 bombefly nordover for å ødelegge byen.

Etter bombingen

Heldigvis var størstedelen av befolkningen, ca. 4 000, evakuert gjennom mai måned, og de 1 500 som var igjen søkte tilflukt i kjellere og bomberom. Bodøs befolkning hadde kunnet følge kampene på radio og i aviser. Det var stadig tyske fly som fløy over byen på vei til Narvik, og ved et par anledninger hadde de bombet konkrete mål i Bodø. Så folk var forberedt på et mulig større angrep, og tapet av menneskeliv ble derfor forholdsvis lavt: 14 mennesker døde - 12 nordmenn og 2 britiske soldater. Noen dager senere ankom de første tyske okkupantene på sykkel. Majoriteten av befolkningen i Bodø stod husløse. Bodø kommune begynte å føre opp enkle brakker, og i 1941 ankom ferdighus fra Sverige. Oppføringen av Svenskbyen hjalp veldig på bokårene (boforholdene). Men mesteparten av Bodø forble i ruiner gjennom hele krigen, og både barn og voksne måtte finne seg liv og husvære blant ruiner og brakkebygg.

Gjenreisningen

Allerede i juni 1940 ble Brente Steders Regulering opprettet for å planlegge gjenoppbyggingen av de 27 ødelagte byene i Norge. Mulighetene var begrenset under okkupasjonen. Men etterpå ble det satt i gang storstilt gjenreisning, også av de andre byene som ble ødelagt under krigen, samt Finnmark og Nord-Troms som tyskerne brant under tilbaketrekningen fra Sovjetunionen i 1944 og -45. Bodø ble gjenoppbygget som en moderne etterkrigsby i glattpusset betong, med rette gater. Gater samt høyde, utseende og taktyper på husene ble strengt regulert og preget av arkitektene Hermann Munthe-Kaas og Gudolf Blakstad. Allerede i 1951 ble Bodø plukket ut som base for Norges største militære flystasjon, hovedsakelig finansiert av USA gjennom den nystartede Nato-alliansen. Den kalde krigen satte Nord-Norge i sentrum som Vest-alliansens eneste direkte grense mot den nye fienden i øst: Sovjetunionen. Bodø ble etter hvert kommandosenter for Forsvaret i nord og byen vokste kraftig. Både som militærby, flyby og som administrativt senter for Nordland Fylke.

Order this image

Share to