Sykehus og helsestasjon på Berger

Sykehuset på Bergerstranda.

Ved stranda står det et hvitt hus som ble bygget tidlig på 1900-tallet. Det ble oppført og fungerte som Bergers sykehus i lang tid, hvor bygdas innbyggere ble behandlet for blant annet tuberkulose og skarlagensfeber. Det var viktig å holde arbeiderne friske, og kunne behandle dem raskt. På den tiden var det lang til for eksempel Drammen. Sykehuset ble senere pusset opp og overtatt av husmorlaget på Berger. De opprettet en helsestasjonen som var en av de første i sitt slag i landet, og Gunvor Jebsen var sentral i dette pionerarbeidet gjorde seg bemerket i landssammenheng. Allerede i 1940 tok husmorlaget på seg ansvaret for rutinemessige legekontroller av barn, som en av de første i landet.

Dr. Smith kom reisende fra Drammen og foretok helsekontrollene, satte vaksiner i samarbeid med husmorlaget. Det er mange som vokste opp på Berger som husker at de stod i kø på helsestasjonen for å få sine vaksinestikk i armen eller låret.

I dag er sykehuset i privat eie og er gjort om til en privatbolig.

Sykehuset er det avlange huset nede ved stranda. En kan se arbeiderboligene i øvre og nedre gate bakenfor og Holmsbuprammer i forgrunn.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to