Arbeidernes dag

Anleggsarbeidere i Skavnak i Loppa. 15 menn og en kvinne i midten, i front. På bildet ser man: Nr. 1 fra venstre i midterste rekke er Isak Mathisen i lys skjorte, bart og bukseseler med hendene i ... Ukjent

Anleggsarbeidere i Skavnak

Femten menn og en kvinne (i midten) poserer for en ukjent fotograf. Gruppebildet er tatt utendørs og stoltheten over arbeidet de er med på lyser fra ansiktene. Vi kan bare anta at dette bildet er en stor historisk begivenhet. Kanskje er det bygging av vei? Kanskje er det telegrafen som endelig når frem til Skavnak? Vi håper at noen der ute kan fortelle oss mer om bildets historie!

Arbeiderne i bildet er delvis identifisert:

Nr. 1 fra venstre i midterste rekke er Peder Isak Mathisen (f.1871) i lys skjorte, bart og bukseseler med hendene i lommene. Se også portrett av handelsmann Peder Isak Mathisen (FBib.00020-028). Peder Isak er oppført i folketelling 1875 i Digitalarkivet som "født 1871 i Øksfjord prestegjeld, Loppen og taler lappisk". Han er sønn av gårdbruker og fisker Mathis Johannesen (1832) og Berith Persdatter (1853). Nr. 2 Mannen i snekkerbukse har etternavn Løkvik(a)? Nr. 3 i midterste rekke er Peder Villiam Rask i mønstrete jakke (f.1896 i Loppa) sønn av fisker Nils Rask (f.1870) og fiskerkone Ingeborg Rask (f.1858). Bosted Langstrand. Foran Peder Viliam Rask sitter Isak Pedersen (f.26.08.1890) i stripete skjorte, uten skyggelue. Ytterst til høyre i bildet, litt bortvendt fra kamera står Harald Sigurd Johansen (f.04.01.1889) med lyst hår, lys åpen skjorte og snekkerbukse. Han var sønn av Hans Mikael Johansen og Serine Bendine Henriksdatter Gamst, ektemannen til Helene Norgine Eriksen Hansen. I første rekke ser man fra venstre: nr. 1 Nils Olsen (f.1875? eller 1890?), nr. 2 Erling Nilsen. De øvrige er ukjente.

Arbeiderkvinnene i Finnmark

Søstrene Amundsen (bildet under) jobbet i fiskeforedlingsindustrien og står som sterke representanter for arbeiderkvinnene i nordområdene.

Fra rundt 1850 av fikk kvinner utvidet sine rettigheter på mange områder. I 1912 fikk de adgang til de fleste embeter. Etter mange års kamp ble allmenn stemmerett for kvinner innført i Norge i 1913.

Vi håper at Berit og Inga Amundsen også fikk brukt stemmeretten sin!

Berit og Inga Amundsen

Søstrene Amundsen. Til venstre står Berit Amundsen og til høyre står Inga Amundsen. Sammen arbeidet de i fisketilvirkningsindustrien. De arbeidet også på et småbruk sammen med sin bror Anders Amundsen i Nuvsvåg. Søstrene trolig født før eller rundt år 1900. Ukjent

Flere opplysninger om Irene Didriksens samling fra Loppa er ønsket!

Denne bildesamlingen ble utlånt for digitalisering av eier og informant Irene Didriksen (1925 - 2016). Mange av bildene i dette albumet viser familien Mathisen og familien Marthinsen, i tillegg til bilder fra Skavnak, Nuvsvåg og andre steder i Øksfjord.

Du kan være med og skrive historien for ettertiden. Opprett din egen konto i DigitaltMuseum og skriv til oss i kommentarfeltet. Alle relevante opplysninger vil bli lagt til i bildetekstene.

Resten av samlingen finner du her:

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to