Christian den IV og ei altertavle fra Trøgstad

Lurer du på hva Christian IV har med en norsk altertavle å gjøre? Svaret er kanskje ikke helt innlysende, men i Folkenborg Museums samling inngår faktisk en altertavle fra Trøgstad kirke som har påmalt selveste Christian IVs monogram og valgspråk.

Altertavlen

Del av Christian IVs monogram, C4, samt valgspråket hans "Regna firmat pietas". Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene

Altertavlen (FME.08670), ble antagelig laget på begynnelsen av 1600-tallet, og stod de første drøyt hundre årene i Trøgstad kirke. Omkring 1730 fikk Trøgstad kirke ny altertavle, og den gamle altertavlen fikk et nytt hjem i Trømborg kirke. En gang på 1950-tallet ble den gitt til Folkenborg Museum. Siden 1950-tallet lå den i sine enkelte deler på loftet på Narvestadbygningen på museet. Høsten 2017 ble alle delene tatt ned fra loftet og plassert i Dragonsalen i Narvestadbygningens 2. etasje. Bitene ble puslet sammen, og det ble foretatt en svært lett støvsuging av hele altertavla.

Denne typen altertavle kalles også katekismetavle, og har i tillegg til selve tavlen også baldakin og vinger. Selve katekismetavlen er delt i fire med tekst skrevet med forgylt skrift på sort bunn. Teksten er trosartiklene, nattverdens innstiftelse og de ti bud.

Baldakinen har balustergrind øverst. Bemalingen på baldakinen er utydelig, men i det høyre feltet ses deler av Christian IVs monogram "C4" samt valgspråket "Regna firmat pietas"(fromhet styrker rikene).

Vingene fra første halvdel av 1700-årene har kronete ørnehoder og malte allegorier . Den venstre vingen viser Fides (troen) med kors, og til høyre sees Spes (håpet) med anker. Under begge er det blomster, ranker samt løvehode med ring.

Altertavlen stod opprinnelig i Trøgstad gamle kirke, men ble antagelig på 1730-tallet satt opp i Trømborg kirke.

Flytteprosessen

Sven Søderberg og Terje Klemmetsrud fra Østfoldmuseenes driftsavdeling bærer forsiktig den ene delen av katekismetavlen ned trappa i Narvestad-bygningen. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene
Driftsavdelingens bil hadde god plass til altertavlens deler, men bare noen deler om gangen. Her er det baldakinens ene del som lastes forsiktig inn i bilen. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene
Delene ble bufret og sikret etter alle kunstens regler under transporten fra Folkenborg til Trollull fellesmagasin. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene
Målet nærmer seg - første stoppested på Trollull for altertavla er varmekammeret. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene
Altertavlen i varmekammeret, klar for å bli kvitt eventuelle "blindpassasjerer". Terje Klemmetsrud sjekker at baldakinen ligger støtt. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene

Innflytting på Trollull

Hilde Lauvland, konservator ved Folkenborg Museum, støvsuger forsiktig den ene delen av altertavlas baldakin. En myk pensel føres foran støvsugerens munnstykke. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene

Ved ankomst til Trollull fikk altertavla en omgang i varmekammeret for å drepe eventuelle skadedyr. Deretter ble den nennsomt rengjort ved hjelp av støvsuger av konservator på Folkenborg museum, Hilde Lauvland, og gjenstandskonservator i Østfoldmuseene, Randa Arntzen. Enkelte løse deler ble samtidig limt fast.

Deretter ble altertavla fotografert av Østfoldmuseenes fotograf, Øyvind Andersen. Alle delene ble utstyrt med sin unike strekkode før de ble plassert på hyller på magasin. Hylleplasseringen ble registrert ved hjelp av strekkodeleser og lagt inn i Primus.

Alle som er interessert kan nå studere de fine bildene og lese om altertavla på Digitalt Museum. Den rengjorte altertavla ligger nå trygt plassert på magasinet sånn at den bevares til glede for kommende generasjoner.

Under vises noen glimt fra arbeidet med altertavla på Trollull, fra innkomst til ferdig plassert på hylle.

Gjenstandskonservator Randa Arntzen i full sving med støvsugeren. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene
Greit med litt støvsuging før magasinering! Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene
Innimellom annet rusk og rask lå også et kranium fra en liten mus - ca. halvparten som langt som en fyrstikk. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene
Her pusles delene til baldakinen forsiktig sammen før fotografering, og nødvendig støtte etableres sånn at den står støtt. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene