main article image

Peder J. Bredalslien

Vi vil i flere artikler presentere fotografene vi har i våre samlinger i Anno Musea i Nord-Østerdalen. Den første vi presenterer er Peder J. Bredalslien fra Os.

Peder (Per) Johannesson Bredalslien ble født 24. mai 1883. Han vokste opp på gården Bredalslien i Os, og han begynte tidlig å interessere seg for fotografering i tillegg til arbeidet han hadde på gården og rundt omkring i andre bygder. Han var en nevenyttig kar som hjalp til der det trengtes arbeidshjelp.

Han var en stort sett sjøllært fotograf og har tatt mange flotte bilder fra dagliglivet til folk og fra brylluper i distriktet. Han var veldig dyktig til å få til interessante og gode motiver. Antagelig hadde han fått en del opplæring av Ole Iversen på Røros, som hadde tatt over etter faren sin Iver Olsen.

Menn med hest og vogn, Thomas og Jon Narbuvold. (MINØ.4794)
Postbefordrer H. Sundmoen, Os. (MINØ.4771)
Os-gardene, før tyskerne brant de ned under krigen. (MINØ.4666)

I minneordene etter Peder som sto i Fjell-Ljom 20.1 1928 står det: «Og mange var det som måtte få Bredalslien til å hjelpe seg med forefallende, vanskelige arbeider på sin gård, både i hjembygda og i andre grender og bygder.» Videre står det: «Så omtrent hvert hjem i Os har hengende enten et stort bryllupsbilde eller noe annet fra hans hånd på veggen.» Dessverre så fikk han ikke holde på så lenge som fotograf. Han ble syk og døde på Tynset sykehus 12. januar 1928, 44 år gammel.

Anno Musea i Nord-Østerdalen var så heldige å få overlevert mange glassnegativer etter Peder J. Bredalslien, og bildene er digitalisert og kan ses på digitaltmuseum.no.

Bilder på Digitalt Museum

Order this image

Share to