main article image
Foto: Elverum Historielag

Nødlandingen i april 1940

April 1940 nødlander rittmester Harald Normann og familien på et jorde i Elverum, morfinflaska som var med om bord finnes i dag i Anno Glomdalsmueet sin gjenstandssamling.

Angrepet på Norge

Portrett av rittmester Harald Normann Foto: Elverum historielag / Årbok 2019

8.april 1940, dagen før Norge ble angrepet av tyske styrker, fikk sjefen for Hærens flyskole, rittmester Harald Normann godkjennelse for å flytte alle skolens fly til isen på Nordre Øyeren. Flyene var 14 Tiger Moth og ni Fokker CUD. Til daglig sto de på Kjeller flyplass på Lillestrøm og unngikk derved at de ble ødelagt, da Kjeller flyplass ble bombet på morgenen 9.april. Oppholdsstedet på Øyeren var ikke sikkert, derfor ble det gitt ordre om å flytte dem til Osensjøen i Trysil. I kaoset som rådde ga Normann 15.april ordre om å evakuere flyene videre til Horrmundsjøen i Sverige.

Nødlandingen

Erik Skirbekk viser hvor rittmester Harald Normann og familien nødlandet i 1940. Foto: Rolf Arne Moen / Elverum historielag

Harald Normann førte selv ett av flyene. Om bord var også hans kone Johanne Louise og barna Ida og Jens. De kom imidlertid ut for svært dårlig vær og måtte snu. De måtte til slutt nødlande på jordet tilhørende gården Engemoen i Bjølsetgrenda i Elverum. Nødlandingen gikk ikke spesielt bra siden jordet var svært ujevnt. Fru Normann var skadd med en dyp flenge i hodet og måtte bandasjeres. Flyet var ikke operativt og ble forlatt. Det ble senere på sommeren demontert og kjørt bort av tyskerne.

Sanitetsvesken med morfinflaske

Foto: Emir Curt / Anno Glomdalsmuseet.

Om bord i flyet hadde det vært en sanitetsveske. Denne ble værende igjen på gården til lenge etter krigen. Under en opprydding på 2000-tallet ble vesken kastet. Imidlertid var det i vesken en morfinflaske som ble vurdert som en gjenstand som ikke burde kastes hvor som helst. En avklaring om dette ble ikke gjort før nylig og det ble fra politiets side godkjent at flasken kunne overdras til Anno Glomdalsmuseet. Den ble gitt som gave fra Erik Skirbekk.

Rittmesterens skjebne

Harald Normann fortsatte kampen mot tyskerne under hele felttoget og måtte tilbringe de siste årene av krigen i tysk fangenskap. Han ble imidlertid mistenkt for landssvik siden han hadde flyttet flyene før det tyske angrepet og da mente noen at han måtte ha hatt kjennskap til angrepet og kontakt med Quisling. Dessuten hadde han flyttet flyene til Sverige uten godkjenning. Det fakta at han ble frikjent allerede i 1946, i en rapport, ble holdt hemmelig. Han ble avsatt som offiser og livnærte seg siden som småbruker.

Kilder:

Muntlige kilde: Erik Skirbekk, Engemoen i Heradsbygd Skriftlig kilde: Rolf Arne Moen, Alfarheim, Årbok for Elverum nr. 32, 2019, Elverum Historielag

Order this image

Share to