Kitty Kielland, "Interiør",1883, 43 x 37 cm, olje på lerret. Lillehammer Kunstmuseum
Kitty Kielland, "Interiør",1883, 43 x 37 cm, olje på lerret. Lillehammer Kunstmuseum Jan Haug

Kitty Kielland (1843 – 1914), "Interiør", 1883

Fra 1879 til 1889 bodde Kitty Kielland i Paris. I flere perioder gikk hun blant annet på det private Académie Colarossi, noe som var vanlig for kvinnelige nordiske kunstnere som ikke hadde adgang til det offisielle akademiet. Bildet forestiller Kiellands atelier i leiligheten hun hadde sammen med Harriet Backer. Backer sitter lesende ved bordet. Maleriet som er delvis synlig i høyrebildekant er hennes store portrett av Kielland (også fra 1883).

Interiøret framstår altså som et kodet vennskapsbilde: Backer er fysisk til stede og Kielland i portrettform. Denne dimensjonen blir framhevet av den tomme stolen nederst til venstre, og av de to like plantekurvene og viftene inntil veggen.

Sammen med den røde parasollen øverst, vitner kurvene og viftene om Kiellands interesse for japansk kunst, som var en fast bestanddel i de aller fleste Parisatelierer i 1880-årene. Bildets karakter preges av de mange diagonalene som gir inntrykk av tranghet og uro, hvilket står i motsetning til roen til den lesende kvinnen og Kiellands åpne norske kystlandskap på veggen. Landskapsbildet virker nesten som et vindu.

Kitty Kielland, "Interiør",1883, olje på lerret, 43 x 37 cm, Oscar Johannessens samling Jan Haug
Utsnitt: Kitty Kielland, "Interiør",1883, olje på lerret, 43 x 37 cm, Oscar Johannessens samling Jan Haug

Order this image

Share to