Det alvorlige utbruddet fikk også andre utslag. Høsten 1918 var det stortingsvalgkamp. Avisene, som var svært politiserte på denne tiden, hadde dekket valgkampen i lang tid. I ukene før selve valgdagen 21. oktober var det valgmøter og intens valgkamp. Midt i dette brøt spanskesyken ut og hindret mye av den siste valgkampen. Flere ganger ble v el g - erne oppfordret gjennom avisene til å forhåndsstemme. Sykdomsutbruddet medførte stor risiko for å bli rammet, og avisredaksjonene og de ulike politiske partiene ønsket å få velg erne til å gjøre sin borgerplikt før det eventuelt skjedde.
I løpet av siste halvdel av oktober var hundrevis rapportert syke, og nå kom dødsfallene tettere og tettere. Mest kritisk var det i de første ukene av november. I avisene kunne man lese rekker med dødsannonser. Ser vi i kirkebøkene fra Fredrikstad og sognene rundt byen, er det en dramatisk utvikling å spore fra midten av oktober. Det gir et skremmende innblikk i den redsel og lidelse som mange ble rammet av. Fra 2. til 9. november ble det meldt om 46 dødsfall. Samtidig lå hundrevis av alvorlig syke rundt om i hele distriktet. I begynnelsen av november meldte flere at sykdommen herjet svært hardt i tettstedene rundt sentrum, ikke minst på Selbak, Moum og Torp. Fredriksstad Blad omtalte 3. nov - ember at en hel familie var funnet død på Torp, og dette var ikke det eneste tilfellet. Samtidig var det blitt innrapportert 16 dødsfall i byen. Ser vi på den mest intense perioden, er det den alvorlige lungebetennelsen som oftest blir oppgitt som dødsårsak.
Presset på byens leger, helsemyndigheter og de få sykehusene var stort. Legene hadde heller ikke mye å tilby dem som ble rammet, utover å forsøke å lindre symptomene. Det viktigste rådet pasientene fikk, var å gå til sengs så snart de første tegnene til sykdommen viste seg og holde seg der til man var frisk. Man måtte begrense unødvendig aktivitet for å unngå å smitte enda flere. Ett råd var å skylle munnen godt i kokt vann. Det kunne kanskje hindre noe smitte. Mer virkning hadde nok rådet om å unngå store folkemengder og ikke gå på møter eller reise med offentlig transport – mer enn man absolutt var nødt til. Det ble blant annet oppfordret til å la være å reise med fergene i byen, liksom man i Kristiania frarådet folk fra å reise med trikken.
På Vestsiden gravlund ble alle begravelsesseremonier foretatt utendørs, slik at følget skulle slippe å oppholde seg innendørs for lenge. At spanskesyken var smittsom, var man fullstendig klar over, men kunnskapen om virus hadde man ennå ikke. I avisene ser vi derfor at man mente sykdommen var forårsaket av noen ubestemmelige «basiller». Det fantes ingen vaksiner eller medisiner som egentlig kunne gjøre noe for de syke, kun medikamenter som kunne lindre de første smertene. I Fredriksstad Dagblad kunne man lese at det var gjort forsøk med både varme kluter på lungene og sågar en kvikksølvsalve som visstnok skulle gjøre underverker mot sykdommen. Det legene oftest foreskrev var konjakk. Etterspørselen ble etterhvert svært stor, noe som også ble forklart med brennevinsforbudet regjeringen hadde innført under Den første verdenskrig. Fra apotekene ble det meldt at de kunne tilby et lite utvalg mer eller mindre fantastiske legemidler som Fredrikstad-folk tydeligvis trodde kunne hjelpe. Byens apotekere rapporterte at folk hamstret alt fra kamferdråper til kinin og eggetoddy. Man famlet rett og slett i blinde mot det dødbringende viruset.
Helsemyndighetene var ikke rustet til å ta seg av en epidemi av dette omfanget. Vel å merke var man ikke uvant med smittsomme sykdommer. Bare i krigsårene hadde det vært mange utbrudd av diverse alvorlige sykdommer, og tuberkulosen var noe man konstant levde med. Allikevel kom spanskesyken i en styrke leger og myndigheter aldri
hadde sett. Et ekstra problematisk element under høstepidemien i Fredrikstad var at det samtidig herjet et større utbrudd av difteri. De få og relativt små sykehusene byen hadde på denne tiden, også det relativt nybygde epidemilasarettet på Fjeldberg, var så godt som fylt opp med alvorlig syke pasienter allerede. Det var derfor begrenset hvor mange influensasyke det var kapasitet til å legge inn på sykehus, og legene i byen forsøkte etter beste evne å rekke over alle som syknet hen.
Situasjonen var svært alvorlig, og det måtte løsninger på plass. Private initiativ og samarbeid med helsemyndighetene i byen førte til at det etablert flere midlertidige lasaretter i byen og distriktet rundt. Særlig stor omtale fikk byens sanitetsforening. Under ledelse av Nathalia Bing og Anna Backer fikk kvinnene organisert et stort, midlertidig lasarett i Phønix, byens fasjonable klubblokale. Sanitetskvinnene var på denne tiden blitt en landsomfattende organisasjon og var allerede i en slags krigsberedskap under de uoversiktlige tidene under Den første verdenskrig. Lasarettutstyr og kunnskap om stell av syke var deres primære oppgave. De kunne derfor på imponerende kort varsel få omgjort det store lokalet til et velfungerende lasarett, hvor leger og sykepleiere kunne ta seg av de mest alvorlig syke.
Hvor lenge skulle høstepidemien vare i Fredrikstad? I løpet av første halvdel av november var det meldt nærmere 200 dødsfall i byen og omegn. I tillegg hadde hundrevis flere blitt alvorlig syke. Men rapporter fra helsemyndighetene viser tydelig en bedring fra siste halvdel av november, og mot slutten av måneden var antall sykdomstilfeller og dødsfall betydelig redusert. At den mest kritiske fasen var over, ser vi tydelig ved at lasarettet i Phønix stengte 2. desember. Samtidig ble det meldt at skolene igjen var åpne som normalt.
Det alvorlige utbruddet var i løpet av første halvdel av desember på det nærmeste over, og folk kunne begynne å puste ut. Men selv om antallet nye sykdomstilfeller og dødsfall ble færre, var ennå mange syke. Ettersykdommene kunne også ramme i lang tid etter selve influensaen, og vi ser derfor flere spredte dødsfall av lungebetennelse lenge etter - på. Mange av dem må kunne regnes som en følge av spanskesyken.
Selve høstepidemien i Fredrikstad må vi derfor kunne si varte i knappe to måneder. Det kom også et tredje hovedutbrudd som rammet mange deler av verden hardt. Flere steder i Norge ble alvorlig angrepet om vinteren, i særlig grad områder noe lenger fra de store byene. For Fredrikstads del ble dette et langt mindre utbrudd enn sommer- og høstutbruddene. Det ble meldt om en del syke, og noen spredte dødsfall er registrert, men det var av et helt annen omfang. Det kan virke som befolkningen i større byer som Fredrikstad, som allerede to ganger hadde vært utsatt for store utbrudd, nå hadde utviklet en viss immunitet mot spanskesyken.