Vasenol legemspudder

Roderick Ewart

Noe av det jeg forbinder mest med min mormor er duften av talkum. Jeg var vel kanskje fire år, og skulle hjelpe henne med å ta på støttestrømpen. Foten ble pudret med et aldeles nydelig duftende talkum før strømpen ble trukket oppover foten. Jeg tror nok at det var denne hendelsen som gjorde meg til en flittig bruker av talkum på 1980-tallet, og jeg kan ennå kjenne duften av mormors Apple blossom talkum.

På Borgarsyssel Museum har vi en beholder med talkum eller «Legems-Pudder» som venter på å bli innlemmet i samlingene. Gjenstanden er fra første halvdel av 1900-tallet, og på papiret rundt beholderen reklameres det godt for produktets overtrufne egenskaper, hør bare her:

«Å ha et ungt legeme betyr ikke bare slankhet og god holdning, men ennu meget mere: å ha en ungdommelig, elastisk, motstandsdyktig hud. Ved regelmessig pleie tilføres huden slike stoffer som nærer cellene og således sørger for en vedvarende stramning av hudvevet, dette følger ved daglig innpudring med Vasenol - Legems- Pudder. Virkningen av dette fettholdige pudder kan ytterligere forsterkes ved gnidning eller massasje. Vasenol – Legems- Pudder virker videre svedopsugende og svedluktfjernende og opfrisker og strammer dessuten huden. Med Vasenol – Pudder-pleie forebygger man sårbenthet og sårhet, kløe i huden og svedblemmer. Uundværlig ved alle legemlige anstrengelser såvel ved arbeide som ved sport».

Fra boken "Ting & Tang" fra Østfoldmuseene

Share to