Barnevogn med drag

Utviklingen av barnevogner har sitt utspring i hestevogner. Dette var den innretningen man kjente formen og funksjonen til. De aller første barnevogner var i prinsippet miniatyrer av en eller annen hestevogn.

Europas eldste bevarte barnevogn antas å være fra ca. 1650 og finnes på museum i Tyskland. Helt fram til ca. 1840 trakk man vognen etter seg med en stang. Først etter 1840 ble det vanlig å skyve den foran seg og dermed få bedre mulighet til å holde øye med barnet.

Alle konstruksjonsdetaljer og formspråk bare gjort mindre, enten de hadde to eller fire hjul, eller meier for den saks skyld. Den største endringen var at man skulle plasserte et lite og liggende barn der hestevognen hadde seter. Egne vogner hvor barnet satt kom først i bruk omkring 1870, men det var på Kontinentet. Fra ca. 1880 kom det i gang industriell produksjon av barnevogner i England.

Barnevognen som finnes på Folkenborg museum er produsert på en gård i Eidsberg omkring 1870. Den bærer tydelige preg av å være en miniatyr av en hestevogn. Slik sett er det en litt gammeldags vogn for sin tid. Det er egentlig kun seter og fjærer som mangler. Den har større bakhjul enn framhjul. Den kan svinge via en svingkrans og der også trekkstanga sitter. Sidene er skrådd litt utover og er høyere i bakkant. Dette er helt likt en vogntype man kaller «Holstensk vogn», som var en vanlig reisevogn i hele Europa på tidlig 1880-tall. Den er utstyrt med tre bøyler av tykk jerntråd til å sette kalesje på.

Dekoren på sidene i form av dreide spiler gjør at den ligger meget tett opp til en fullskala vogn. I museets samlinger finnes også en stor reisevogn fra samme gård, fra samme periode og dermed antagelig produsert av samme person.

Artikkelen er hentet fra boken "Ting & Tang" fra Østfoldmuseene.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to