Tandberg båndopptaker

Tandberg båndopptager 2T, ble produsert ved Tandberg Radiofabrikk A/S i Oslo. Akkurat dette eksemblaret i 1951. Tandbergs båndopptagere ble en stor suksess da de kom på markedet. Men hva er tilknytningen til Halden?

Kofferten til denne typen båndopptager ble produsert ved A/S Den Norske Reiseeffektfabrik som holdt til i Halden. I 1950-årene spesialiserte de seg nettopp på flykofferter, kofferter og varetrekk til reiseradioer, båndopptagere, førstehjelpsdukker, symaskiner, i tillegg til alminnelige porteføljevarer.

Giveren av båndopptakeren er barnebarnet til Arnt Andersen, selskapets første norske direktør. Han har vokst opp i Halden, men bor nå i Oslo og har hele livet vært svært opptatt av musikk. Han har også gitt museet lydfiler av de første opptakene han gjorde med båndopptageren og en personlig historie om sin ungdomstid i Halden.

«Mitt store ønske da jeg stod til konfirmasjon høsten 1957 var penger til en båndopptager fra Tandberg Radio. Familiebedriften, Reiseeffektfabriken, leverte blant annet kofferter til Tandberg. Min fetter hadde kontakter, og kunne skaffe meg en opptager til fabrikkpris. Nå kunne jeg spille over plater. Jeg likte godt jazz og spilte piano. Jeg kom til å spille i band med amatører fra Brageorkesteret, og snart fikk båndopptakeren en ny oppgave – opptak av egne prestasjoner. Båndopptageren var med meg overalt. Jeg syklet engang hjem fra fest en vinternatt med båndopptakeren på bagasjebrettet. Heldigvis kom både jeg, sykkelen og båndopptageren hele hjem.» (Utdrag, Arnt Andersen 2012).

Reiseeffektfabrikken ble grunnlagt 27. september 1897 av koffertmaker John A. Gahm fra Göteborg, under navnet Aktieselskabet John A. Gahm. 1907 kom alle aksjene på norske hender, og bedriften skiftet navn til Den Norske Reiseeffektfabrik. Arnt Andersen ble da den største aksjeeier og direktør. Reiseeffekten har siden da vært i familien Andersens eie. Fabrikkene ble i løpet av sin levetid en av Norges største i sin bransje. Produksjonen i Halden ble lagt ned på 1970-tallet og selskapet ble deretter kun et eiendomsselskap.

Artikkelen er hentet fra boken "Ting & Tang" fra Østfoldmuseene.

1 comment

  • Meget interessant innlegg, men et spørsmål. Hvor lenge hadde "Den Norske Reiseeffektfabrik" kontrakt med Tandberg?

    Jeg er med i foreningen Tandbergerne, og vi har mange forskjellige kofferter og vesker til mange Tandbergapparater, men aldri sett noen kofferter av denne modellen.

    Det skulle være fint å finne ut mere om denne firbindelsen til Tandberg.

    MVH Erik Tømte

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to